Društvo

ČIŠĆENJE SNEGA I LEDA OBAVEZA SVIH NAS (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Čišćenje snega ispred kuća i lokala zakonska obaveza je svakog građanina.

Prema rečima Zorana Jovića, načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, njihove ekipe svakodnevno obilaze i informišu građane o njihovoj obavezi uklanjanja snega i leda ispred svojih kuća, stambenih zgrada i poslovnih objekata.

ciscenje-lokala

„Puno puta smo apelovali na građane da poštuju propise i da svoj deo posla obave u zimskom periodu, odnosno da sneg i led očiste ispred svojih stambenih zgrada, porodičnih kuća i poslovnih prostora. Prema gradskoj Odluci o komunalnom uređenju, obaveza svakoga je i skidanje ledenica sa svojih krovova. Ledenice posebno predstavljaju opasnost za prolaznike, jer može doći do vrlo teških povreda i obaveza svakog vlasnika je da takve ledenice ukloni. Tamo gde naiđemo na napuštene objekte a postoje ledenice, preko vatrogasnih ekipa i na razne načine izdajemo naloge da se ta opasnost otkloni. Takođe, pomenuo bih da je obavezno, kada su u pitanju velike količine snega na krovovima prema trotoaru, da se taj sneg sa ivica krovova otkolni“, objašnjava Jović.

Zaječarci su, reklo bi se, itekako svesni svoje zakonske, obaveze, te redovno čiste sneg ispred svojih kuća, zgrada, ali i lokala.

„Stanje na terenu je zadovoljavajuće, obzirom da su neprekidne padavine. Komunalni inspektori i policajci su od ranog jutra na terenu. Rapoređeni su po ulicama i koliko god je to moguće držimo sve pod kontrolom. Pomenuo bih i to da vršimo i kontrolu čišćenja ulica u gradu, odnosno da li se čiste po planu i programu“, kaže Jović.

Što se kazni tiče, za nesavesne građane policajci i inspektori na licu mesta izdaju prekršajni nalog.

„U ovoj godini preduzeli smo sve da do toga ne dođe. Međutim, ukoliko dođe do toga, da se propisi ne poštuju svako će biti sankcionisan. I sada apelujemo na sve da čiste javne površine, kako ne bi došlo do povreda i bilo kakvih drugih neprijatnosti“, dodaje načelnik Jović.

Za fizička lica kazna iznosi 8.000 dinara, za preduzetnike 18.000, dok za pravna lica kazna iznosi 80.000 dinara, a ukoliko se izmiri u roku od osam dana iznos se umanjuje za 50 posto.

 

Dodaj komentar