Društvo

Bolest stigla iz Bugarske: Meštani zaječarskih sela strahuju za svoje životinje

Pixabay

U toku je eutanazija svih životinja na poljoprivrednom dobru nedaleko od Zaječara, na kome je Uprava za veterinu utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinja.

Domaće svinje u tri okolna sela su pod nadzorom veterinarskih službi iz Zaječara, a pretpostavlja se da je bolest stigla iz susedne Bugarske.

Meštani zaječarskih sela strahuju za svoje domaće životinje. Gorica Nikolić iz Vražogrnca ima jednu svinju i šest prasadi, koje čuva za svoje potrebe.

„Nije prijatno, normalno, ako se desi da se baci uloženo. Hrana je skupa, čuvanje životinja nije jeftino“, kaže ona za TV B92.

Zahvaljujući sistemu brze analize uzoraka na prisustvo virusa, nadležne službe Uprave za veterinu su u najkraćem mogućem roku sprovele sve predviđene mere zaštite na ugroženom području, kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti.

„Preko rešenja Uprave za veterinu, naloženo je veterinarskim službama da, u svim selima koja se nalaze u ovim zonama, izvrše aktivni nadzor, da sprovedu popis svih životinja, da uzimaju podatke da li je bilo uginulih i da li ima trenutno bolesnih“, kaže Rade Došenović, rukovodilac sektora Regionalnog kriznog centra.

Kako bi se sprečilo dalje širenje afričke kuge svinja, čije ekonomske posledice mogu biti ogromne, Uprava za veterinu još jednom apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućom odgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije.

izvor: b92.net

Dodaj komentar