fbpx
Društvo

Zaječarski srednjoškolci cigarete zamenili voćem

U srednjoškolskom centru u Zaječaru odžana je akcija „Više vitamina, manje nikotina“, kako bi se obeležio Svetski dan bez duvanskog dima.

Tom prilikom, zaječarski srednjoškolci mogli su da cigarete zamene za voće. Iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru zadovoljni su kako je protekla ova akcija.

„Želeli smo da različite ciljne grupe, konkretno ovde srednjoškolce, upozorimo na zdravstvene i druge rizike, koji se povezuju sa upotrebom duvana. Hteli smo i da ih podstaknemo da usvoje delotvorne mere.  Takođe, skrenuli smo im pažnju na štetnost duvanskog dima.

Uz pomoć volontera, koji su takođe srednjoškolci, uspeli smo da učenicima objasnimo o čemu se radi i šta je cilj ove kampanje. Akcija u zaječarskom srednjoškolskom centru protekla je uspešno. Delili smo jabuke u zamenu za jednu cigaretu“, rekla je dr Ivana Ćirić, iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Iz ZZJZ „Timok“ poručuju da će nastaviti sa organizovanjem raznih akcija.

„ZZJZ „Timok“ Zaječar prati kalendar zdravlja. Svaki dan u bilo kom mesecu tokom godine koji obeležava Svetska zdravstvena organizacija, obeležavamo i mi. Tako da ćemo realizovati razne akcije, kao i do sada“, dodala je Ćirić.

U organizaciji ove manifestacije učestvovali su ZZJZ “Timok“ Zaječar – Odsek za promociju zdravlja; Dom zdravlja Zaječar – Preventivni centar; Crveni krst Zaječar, kao i Timočki Omladinski Centar.

Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se 31. maja, a ove godine održava se pod sloganom „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“. U Srbiji puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15 hiljada ljudi.

Dodaj komentar