Zabava

10 razloga zbog kojih je zdravo jesti med

foto: pixabay.com

Med je slatka tečnost koju proizvode pčele radilice uz pomoć nektara koji prikupljaju, i koji nastaje iz komplikovanog procesa izbacivanja obrađenog meda i isparavanja. Med se sastoji od glukoze, fruktoze i minerala kao što su gvožđe, kalcijum, fosfat, natrijum, hlor, kalijum, magnezijum. Prilično je bogat vitimanimima B1, B2, B3, B5 i B6.

Zahvaljujući moćnim antiseptičkim, antibakterijskim i zaceljujućim svojstvima, med se vekovima koristi kao lek za mnoge zdravstvene probleme.

Ovo su 10 zdravstvenih benefita koje ćete osetiti ako budete konzuimirali med.

1. Podiže energiju

Med deluje trenutno i podiže energiju. Zahvaljujući prisustvu prirodnih šećera u medu, on je zdrav izvor kalorija i energije, kada telu najviše trebaju.

Lako se bori sa zamorom i niskim energetskim nivoima. U isto vreme, med zadovoljava želju organizma za nečim slatkim. Ovo znači da možete pojesti malo meda i da ne morate da brinete da ćete se ugojiti. Sledeći put kada poželite nešto slatko, poslužite se kašikom sirovog, organskog meda.

2. Umanjuje zamor mišića

Sportisti često osećaju zamor u mišićima, što može uticati na njihov nivo izvođenja. Ali se ovaj problem može lako rešiti medom.

Med može pozitivno uticati na performanse i izdržljivost sportiste, i smanjiti zamor mišića. Ovaj efekat postiže se zahvaljujući savršenoj kombinaciji glukoze i fruktoze. Glukozu organizam upija odmah i daje mu instant energiju, a fruktoza se apsorbuje sporije, i pruža telu neprekidnu energiju.

3. Reguliše nivo šećera u krvi

Med je sladak, ali osobe koje boluju od dijabetesa svejedno mogu da ga jedu bez problema. Zapravo, med može pomoći u regulaciji nivoa šećera, zbog kombinacije fruktoze i glukoze. Neke vrste meda imaju nizak hipoglikemijski indeks. To znači da kada konzumirate takav med, neće vam se nivo šećera u krvi brzo povećati.

Oni koji boluju od dijabetesa tipa 1 treba svakog dana da pojedu kašiku meda. Osim što će održavati šećer na normalnom nivou, minerali, vitamini i antioksidanti u medu su vrlo korisni. A pošto je sladak, verovatno ćete ga koristiti u manjim količinama nego što biste koristili šećer.

4. Leči kašalj

Nekoliko istraživanja pokazalo je da je med efektniji lek za kašalj, u poređenju sa mnogim medicinskim rešenjima koje možete kupiti u apoteci. Med ima jaka antibakterijska svojstva koja ublažavaju bolno grlo i ubijaju bakterije koje uzrokuju infekciju.

Za brz oporavak od kašlja, pomešajte kašiku meda sa sveže sceđenim sokom od limuna i pijte u redovnim intervalima. Možete pomešati med, limunov sok i malo soli u čaši tople vode, pa je koristiti za grgotanje. Za lečenje kašlja, preporučuje se upotreba meda od heljde.

5. Leči rane i posekotine

Med je prirodan antiseptik, a ima i antibakterijska i antimikrobska svojstva. Sve to, pomaže mu u čišćenju rana i posekotina. Osim toga, med može zaštititi rane od infekcije, umanjiti gnoj, bol, i ubrzati oporavak.

Nakon što nežno očistite ranu ili posekotinu mlakom vodom i blagim sapunom, nanesite sloj meda i umotajte ga u zavoj ili prekrite flasterom. Menjajte pokrov na svaka 24 sata. Med je odlično sredstvo za one koji su alergični na lokalne antibiotike.

6. Leči manje opekotine

Uz pomoć meda, možete efektno izlečiti manje opekotine. Antibakterijska i antigljivična dejstva meda sprečiće rast bakterija, a antimikrobska svojstva će sprečiti infekciju.

Ako imate manju opekotinu, samo nanesite sirov med na nju. Uskoro ćete osetiti da vas rana mnogo manje peče, ali će početi da svrbi i boli. Da biste ubrzali oporavak, stavljajte med na opekotinu nekoliko puta dnevno.

7. Leči nesasnicu

Mnogo ljudi ima problema sa spavanjem. Med je jednostavno rešenje za ovaj problem. Med je ugljeni hidrat koji troši masti da bi se svario u organizmu, tako stimuliše otpuštanje insulina, i dozvoljava triptofanu da lako prodre u mozak.

Triptofan je jedinjenje koje izaziva pospanost. Jednostavno, popijte čašu toplog mleka sa medom, pre nego što odete u krevet. I mleko i med sadrže triptofan.

8. Dobar je za kožu

Zahvaljujući antimikrobskim i antigljivičnim svojstvima, med je najbolji prijatelj zdrave i sjajne kože. Na sve mane koje imate na koži, možete naneti med pre nego što legnete da spavate. Ovako će koža imati celu noć da upije sva lekovita svojstva meda.

Operite sledećeg jutra kožu mlakom vodom. Ponavljajte ovaj, zaista jednostavan tretman nekoliko dana uzastopno, i imaćete čistu i sjajnu kožu. Med se može koristiti za lečenje mnogih problema sa kožom- ekcema, gljivica i psorijaze. Med ublažava upalu kože i ublažava suvoću.

9. Kontroliše telesnu težinu

Med sadrži vitamine, minerale i aminokiseline. Svi ovi elementi rade zajedno i pospešuju metabolizam, koji kontroliše telesnu težinu i sprečava gojaznost.

Otkriveno je da je čaša mlake vode sa medom i limunovim sokom popijena ujutru, na prazan stomak, jedan od najjednostavnijih načina da smršate. Ako budete praktikovali ovaj recept, pomoći ćete organizmu da se očisti i izbaci toksine i masti iz tela.

10. Poboljšava varenje

Med je efektan antimikrobski agent koji donosi dobro celom organizmu. Enzim prisutan u medu, može proizvesti male količine hidrogen peroksida koji leči gastritis.

Med neutralizuje gasove, koji se javljaju zbog prejedanja. Jedna ili dve kašike meda pre teškog obroka će na najbolji način poboljšati proces varenja.

Sada kada znate sve ove efekte koje med ima na zdravlje, sigurno ćete ga uljučiti u svakodnevnu ishranu. Samo, nemojte ga davati deci mlađoj od godinu dana jer kod njih može izazvati botulizam.

Dodaj komentar