Društvo

ODLUČENO: Produžen raspust svim osnovncima i srednjoškolcima u Srbiji ZBOG GRIPA

ucionica
foto: ilustracija

Preporuka Ministarstva zdravlja da se zbog virusa gripa raspust produži za nedelju dana usvojena je danas na sednici Vlade, te će sve osnovne i srednje škole u Srbiji početi sa radom sedam dana kasnije nego što je planirano – 25. februara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

FOTO: novosti.rs

Prema prvobitnom planu, đački raspust je trebalo da traje do 18. februara, međutim, početak nastave prolongiran je usled epidemije gripa. Po proceni epidemiologa, u narednih mesec dana može se očekivati dalji rast broja obolelih na području cele zemlje, a posebno su izražavali bojazan zbog povratka dece u kolektiv, odnosno završetka raspusta.

– Period školskog raspusta usporio je širenje virusa gripa. Sa druge strane, očekuje se da će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih, rekla je za „Blic“ prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su da se registruje srednji intenzitet aktivnosti gripa, ali i široka geografska rasprostranjenost.

Do sada su prijavljene epidemije na teritoriji Pirotskog, Moravičkog, Zlatiborskog i Nišavskog okruga, a obolelih ima skoro u svim delovima zemlje – na područjima Grada Beograda, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Šumadijskog, Raškog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog i Pčinjskog okruga.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

Epidemiološka situacija u skladu je sa kretanjem oboljenja za ovo doba godine, a ranijih godina se dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

izvor: blic.rs

Dodaj komentar