fbpx

Zaječar od danas potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

Preporuka:

Dobrotvorni bazar u zaječarskom Omladinskom centru

Fondacija Iskorak i Omladinski centar Zaječar organizuju dobrotvorni bazar, u nedelju, 8. decembra u prostorijama Omladinskog centra. Sva novčana sredstva...

Dnevni horoskop za SUBOTU – 7. decembar 2019. godine

I danas dobra energija koja je juče zavladala, Mesec u Ovnu i danas šalje dobre vibracije, te ne gubite...

Dobrotvorni bazar premašio sva očekivanja

U Omladinskom centru u Zaječaru u nedelju, 8. decembra održan je još jedan humanitarni bazar, koji je nadmašio prethodni....
- Reklama -

Grad Zaječar se od danas nalazi u društvu više od 1500 evropskih gradova, potpisnika Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti.

Nakon prijema, u maloj sali Gradske uprave, svoj potpis u ime grada na Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti stavio je zamenik gradonačelnika dr Mirko Nikolić.

Nikolić je tom prilikom rekao da se Zaječar današnjim potpisivanjem povelje svrstava u red naprednih sredina.
„Potpisivanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti Grad Zaječar se svrstao u red naprednih sredina koje čine sve da i žene i muškarci budu podjednako zastupljeni u svim oblastima javnog života. Na mnogim pozicijama u sistemu lokalne samouprave su žene, koje upravo svojim radom i zalaganjem doprinose kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom razvoju grada“, istakao je Nikolić.

Rozeta Aleksov, koordinator za rodnu ravnopravnost Stalne konferencije gradova i opština ukazala je na značaj povelje i o budućim koracima koje Grad Zaječar treba da preduzme.
-Zaječar se na ovaj način sigurno svrstava u sve one evropske gradove koji su potisali Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti. To je strateški dokument koji daje pravac delovanja u oblasti rodne ravnopravnosti. Naredni korak je izrada akcionog plana, i ja se iskreno nadam se da će Grad Zaječar u naredne dve godine to i uraditi, rekla je Aleksov.

Šta je Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou?

Rodna ravnopravnost pretpostavlja da muškarci i žene imaju jednake preduslove za ostvarivanje ljudskih prava. Osim toga, rodna ravnopravnost pretpostavlja i da postoje jednake mogućnosti za muškarce i žene da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom, socijalnom i nacionalnom napretku, kao i da imaju identične mogućnosti da uživaju sve koristi i beneficije od napretka jedne zajednice. Upravo iz ovih razloga, Savet evropskih opština i regiona (CEMR), kao asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz preko trideset zemalja Evrope, usvojio je 2006. godine Evropsku povelju o jednakosti muškaraca i žena u lokalnom životu. Povelja je predstavljena naŠestoj evropskoj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope o ravnopravnosti između žena i muškaraca, održanoj 8. i 9. juna 2006. godine, u Stokholmu, kao i Odboru evropskog parlamenta o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti, održanoj 12. septembra iste godine u Briselu, i u oba slučaja je prihvaćena sa velikim interesovanjem.

Dosadašnji potpisnici ove povelje su:
Aleksinac, Aranđelovac, Beograd – Novi Beograd, Beograd – Vračar, Beograd – Zvezdara, Blace,Crveni Krst – Niš, Ivanjica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Kula, Leskovac, Ljubovija,Majdanpek, Medijana – Niš, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Pančevo, Pantelej – Niš, Pirot,Prokuplje, Sečanj, Sjenica, Sombor, Surdulica, Tutin, Užice, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince,Žabalj, Žitište, Žitorađa, ZAJEČAR, Zrenjanin.

Izvor: radiomagnum.rs

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska sela par sati bez struje

Zbog radova na mreži, 12. decembra bez napajanja električnom energijom biće 3 zaječarska sela. Struju neće imati kupci iz: Vražogrnca, Trnavca i Rgotine (samo oni...

Štrajk zaječarskih poštara delimičan, isplaćuju se penzije i novčane nadoknade

Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrkovano je "nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih", kažu iz Pošte Srbije , dok  sindikati tvrde...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: