Srbija

Vojno – policijska parada „Odbrana slobode“ održana u Nišu (FOTO GALERIJA)

FOTO: mod.gov.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazali su danas u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost na paradi „Odbrana slobode“, na kojoj je učestvovalo 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letilica.

Defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni, a prikazani su i tehnika i naoružanje Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Građani Niša uz ešalone pripadnika Vojske Srbije mogli su da vide ešalone Interventne jedinice policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Policijske brigade i čete konjanika, motociklista Uprave saobraćajne policije, Sektora za vanredne situacije, kao i ešalone veterana Ministarstva unutrašnjih poslova i polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku.

FOTO: mup.gov.rs

U defileu motorizovanih vozila prikazana su vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su i borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“, kao i borbena vozila policije M11 i M15, a na nebom iznad Niša preleteli su i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova S 76 Sikorski, Bel 212 i Gazela SA 341.

FOTO: mod.gov.rs

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić ocenio je današnji prikaz ocenom vrlo dobar.

FOTO: mod.gov.rs

– Oficiri, podoficiri, vojnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede, dan pobede nad fašizmom i još jedanput pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu.

Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro – rekao je predsednik Vučić i svoje obraćanje završio uzvikom – Živela Srbija.

Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje prikaza bio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza bio je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a ispred MUP-a odgovoran je bio komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković.

FOTO: mup.gov.rs

Pozdravljajući prisutne general Simović je istakao da su učesnici prikaza „Odbrana slobode“ potomci slavnih predaka, ratnika koji su uvek branili svoje, poštovali tuđe i bili nesalomivi stub srpske državnosti i slobode.

FOTO: mod.gov.rs

– Danas srpski vojnici i policajci koračaju napred istim duhom borbenosti i junaštva, pobede i slave, kao njihovi preci, potpuno posvećeni vojnom i policijskom pozivu – naglasio je general Simović.

FOTO: mod.gov.rs

Prikazu sposobnosti „ODBRANA SLOBODE“ prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Federalnog saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, delegacija Oružanih snaga Ruske federacije na čelu sa zamenikom komandanta Zapadnog vojnog okruga general-potpukovnikom Igorom Serickim, ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi Vlade, predstavnici verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, institucija, gosti iz inostranstva i mnogobrojni građani Niša i okoline.

Pogledajte galeriju slika Ministarstva odbrane Republike Srbije:

izvor: mod.gov.rs / mup.gov.rs

Dodaj komentar