Društvo

Uklonjena divlja deponija kod Salaša

FOTO: JKP "Timok održavanje"

Radnici JKP „Timok održavanje“ i JKSP „Zaječar“ su po nalogu komunalne inspekcije, svo smeće i krupni otpad koji se mesecima taložio na putnom pravcu Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova očistili. Granje je, uz pomoć nove mašine koju je grad nabavio, prerađeno u sečku, koja će se, kada za to dođe vreme, koristiti za grejanje jednog dela Zaječara.

Divlja deponija na putnom pravcu Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova koja mesecima predstavlja ružnu sliku i ljudsku nebrigu o životnoj sredini uklonjena je u četvrtak, 7. marta.

FOTO: JKP “Timok održavanje”

Prema rečima Viceta Lalića, v.d. direktora JKP „Timok održavanje“ na primerima ovakvih deponija jasno se vidi koliko je nedovoljno razvijena ljudska svest po pitanju ekologije na samoj teritoriji grada, ali i zaječarskih sela.

” Na žalost, ovakvih deponija ima dosta na teritoriji grada, i u narednom periodu ćemo u saradnji sa JKSP „Zaječar”, imati veliki broj ovakvih i sličnih akcija. Tokom zime grad je nabavio opremu za potrebe “Timok održavanja”, a jedna od mašina trenutno je i angažovana na ovom poslu”, najavio je Lalić.

FOTO: JKP “Timok održavanje”

On je podsetio na obećanje gradonačelnika Boška Ničića da je cilj da se u narednom periodu izgrade toplane kako bi se Zaječar jednim delom grejao na sečku, pa je s tim u vezi i nabavljena pomenuta mašina koja granje prerađuje u sredstvo za ogrev.

FOTO: JKP “Timok održavanje”

Pomenuta sečka biće sladištena na prostoru bivše fabrike “Timočanka”.

„ Iz svake ovakve ili slične akcije koja bude realizovana, granje i šiblje će biti upotrebljeno za sečku, koja će se dalje skladištiti i upotrebiti kada takva toplana bude osposobljena u našem gradu.

Planirano je da se skladišti u jednom od hangara bivše „Timočanke“, a kada govorimo o zalihama, trenutno ih nemamo, jer smo drobilicu dobili jesenas, pa i nismo imali neku priliku da je koristimo“, istakao je Lalić.

Prema mišljenju nadležnih, gomilanje komunalnog otpada poprima sve veće dimenzije. Divlje deponije niču na javnim površinama, pored magistralnih i seoskih puteva, rečnih tokova.

FOTO: JKP “Timok održavanje”

Ivan Žikić, direktor JKSP „Zaječar“ ističe, da nema tačan broj divljih deponija na području grada Zaječara, ali će sigurno jedna po jedna, kada komunalna inspekcija da nalog za to, biti uklonjena.

„I u narednom periodu ćemo, u zavisnosti od naših mogućnosti, kao i od vremenskih uslova, nastaviti ovim tempom.

To radimo u zavisnosti od komunalne inspekcije i policije, od njih i dobijamo nalog.

Tačan podatak o broju divljih deponija nemamo, jer i sam naziv kaže „divlje“ deponije, ali mogu da kažem da ih ima dosta, za neke od njih znamo, i u narednom periodu ćemo ukloniti“, rekao je Žikić.

FOTO: JKP “Timok održavanje”

Inače sav otpad sa mini deponije blizu Salaša, odložen na deponiju „Halovo“, koja bi uskoro trebalo da postane regionalna deponija ovog dela istočne Srbije.

Podsećamo, poslednja deponija ovih razmera ukonjena je u aprilu prošle godine u selu Mali Izvor, kada je posle višegodišnjeg gomilanja sa nje uklonjeno oko 2000 kubnih metara đubreta.

Dodaj komentar