fbpx
Društvo

U Zaječaru održana akcija o važnosti pregleda dojki

Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena ali nemojmo zaboraviti da rak dojke ipak preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Kako bi podigli svest ljudi, a posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki i ranog otkrivanja drugih “ženskih” bolesti, na zaječarskom Trgu oslobođenja održana je akcija “Daj pedalu raku”.

Manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke, kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou, a Primarijus dr Vera Najdanović pozvala je sve sugrađanske da se redovno odazivaju pozivima za mamograf.

Prim dr Vera Najdanović / FOTO: zajecaronline.com

“U Zaječaru je u toku treći ciklus pregleda dojki na mamografu, koji se radi na svake dve godine.

Pozivi za mamiograf ženama stižu na kućnu adresu. Inače rak dojke je na prvom mestu kod žena po oboljevanju, a Srbija, pa i Zaječar nalaze se pri vrhu Evrope i sveta po broju obolelih.

Kako na teritoriji našeg grada živi pretežno stanovništvo starije dobi, veliki je broj žena starosti od 50 do 69 godina kod kojih je mamografski pregled obavezan“, kaže Prim. dr Najdanović.

“Daj pedalu raku” je moto ovogodišnje akcije koja se organizuje u mesecu borbe protiv raka dojke. Osim ranog dijagnostikovanja, cilj manifestacije je i promovisanje sporta i zdravih stilova života, a akcenat je bio na biciklizmu, koji je idealan u prevenciji i rehabilitaciji žena koje operišu rak dojke.

O važnosti bavljenja sportom govorio je Dragiša Simonović, predsednik Sportskog saveza Grada Zaječara i dugogodišnji nastavnik fizičkog.

Dragiša Simonović / FOTO: zajecaronline.com

” Fizička aktivnost je izuzetno važna, jer nije bitno samo ići kod lekara već preduprediti tegobe koje nas mogu zadesiti zbog loših životnih navika.

Ako nedeljno bar tri puta vežbamo po pola sata i isto toliko hodamo svakodnevno  “brzim hodom”, ali i vozimo biciklu produžićemo znatno naš život. Brzim hodom bar pola sata dnevno produžavamo život za nekoliko dana”, kaže Simonović.

Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji bicikla, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti i mediji iz 22 grada i opština u Srbiji i to iz Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombora, Čačka, Užica, Arilja, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Zaječara, Topole, Trstenika, Kraljeva, Kučeva, Svrljiga, Smedereva, Gornjeg Milanovca, Jošaničke Banje i Vrnjačke Banje.

Ovogodišnja akcija „Daj pedalu raku“ je projekat koji petu godinu za redom Ženski centar Milica realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovič Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Dodaj komentar