Društvo

U zaječarskim vrtićima neguju različitost (FOTO)

Povodom učešća u projektu „Vrtić kao sigurno i podsticajno okruženje za učenje i razvoj“ predškolska utavova “Đulići” iz Zaječara realizovala je protesklih meseci mnogobrojne aktivnosti za poštovanje različitosti uz pomoć kojih su deci predstavljene mnogobrojne kulture, narodi i narodnosti i njihovi običaji.

Pripremci vrtića „Đurđevak“ učestvovali su 6. marta u priredbi pod nazivom „Za milion godina“ i kroz muziku i tekst promovisali različitost.

Sonja Stokić, pedagog PU “Đulići” ističe da je pomenuti projekat u vrtićima „Đurđevak“ i „Svitac“ realizovan pod potkroviteljstvom Centra za interaktivnu pedagogiju i UNICEFA-a, a glavna poruka da vredi negovati lepotu različitosti poslata je svima koji su u njemu učestovali.

” Predstavili smo deci mnogobrojne kulture, narode i narodnosti i njihove običaje.

Time smo ih podstakli da promišljaju o tome da nas razlike obogaćuju.

Trudili smo se da deci i roditeljima ukažemo da je negovanje multikulturalne klime pripadnosti i prijateljstva važno u predškolskom uzrastu”, navodiStokić .

U sklopu projekta mališani srednje grupe prigodnim programom, poštujući tradiciju i kulturno nasleđe, 7. marta u sali vrtića predstavili igre srpskog i romskog naroda uz saradnju sa Folklornom sekcijom „Društvo Roma Zaječar“.

U vrtići “Svitac” prigodni program biće izveden u ponedeljak, 11. marta, a iz zaječarske predškolske ustanove poručuju da “dece ima razne, ali je svako ličnost, razlike nisu kazne, u njima je naša sličnost”.

 

 

Dodaj komentar