Politika

U toku protesti Srba na Kosovu zbog neodržavanja izbora 3. aprila

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
foto: youtube.com/ Kosovo online/screenshot

U toku je protestna šetnja građana u Kosovskoj Mitrovici zbog neodržavanja srpskih izbora 3. aprila. Protest i u Gračanici sa kojeg je poručeno da je „namera onih koji čine vlast u Prištini da Srbi zauvek napuste Kosovo“.

„Sve što se dešava posle godinu dana kada je o položaju Srba reč jasna je namera onih koji čine vlast da Srbi zauvek napuste Kosovo“, poručeno je sa protesta u Gračanici.

Okupljeni su rekli i da mirnim protestom i tišinom poručuju da žele da se bore demokratski.

Podsećamo, proteste je najavio potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić.  On je 22. marta, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će danas, Srbi južno i severno od Ibra održati mirne proteste sa porukom „da nam niko u 21. veku ne uskraćuje osnovna ljudska prava“.

Sa druge strane, premijer Aljbin Kurti izjavio je da protesti neće doprineti dobrim odnosima Kosova i Srbije, što je cilj i Evropske unije. Kurti je rekao da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju. On je naglasio da je zahtev za održavanje srpskih izbora trebalo da bude direktno upućen njegovoj Vladi, a ne preko oficira za vezu.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je odluka Kurtija da ne dozvoli glasanje Srbima na Kosovu 3. aprila usmerena na to da se „unize Srbi“, ali i da se njemu i izbornoj listi njegove Srpske napredne stranke „smanji broj glasova“.

Vučić je za nedavno za TV Pink izjavio da je srpska strana prihvatila da se „oficir za vezu obraća Vladi Kosova, ali nismo hteli da se Vlada Srbije obraća Vladi Kosova jer bi to značilo de fakto priznanje“ Kosova.

Predsednik Srbije najavio je da će građani Kosova na izborima 3. aprila glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Tako da Srbi sa Kosova prvi put posle 1999. godine neće moći da glasaju na predsedničkim i parlamentranim izborima u sredinama gde žive. Presedan koji je napravljen na referendum očigledno će postati pravilo. Republička izborna komisija sinoć je odlučila da će Srbi sa Kosova glasati u Tutinu, Raškoj, Kuršumliji i Bujanovacu.

izvor: n1info.com

Dodaj komentar