Društvo

I Timočki maraton „Ipolit Monden“ (8 bastiona)

bastioni
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Malo je poznato da se oko Zaječara nalazi osam monumentalnih utvrđenja iz XIX veka.
Ova utvrđenja sagrađena su po nalogu prvog ministra vojnog Kneževine Srbije – Ipolita Mondena i njihova uloga bila je odbrana Zaječara.

Izgradnja utvđenja koja se nalaze na mestima starih šančeva iz Prvog srpskog ustanka započela je 1862., a okončana 1892. godine.

OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara organizuje, u znak sećanja na Ipolita Mondena, a u nameri da sačuva utvrđenja za generacije koje dolaze, I Timočki maraton „Ipolit Monden“ ( 8 Bastiona ) 7. i 8. maja 2016. godine u Zaječaru.

Maraton će imati nekoliko staza – dužina će biti prilagođena rekreativcima, avanturistima, ljubiteljima prirode i aktivnim sportistima.

Najduza staza koja će imati 8 kontrolnih tačaka ( na svakom bastionu po 1 kontrolna tačka ) duga je 48 kilometara i namenjena je sportistima koji imaju top kondiciju.

Maraton je memorijalno-humanitarnog karaktera i odvija se u okviru realizacije projekta „Bitka za spas zaječarskih bastiona“, koji se reaizuje pod pokroviteljstvom Fondacije „Trag“.

Pozivamo sve ljude dobre volje da uzmu učešće u ovom maratonu i podrže bitku za spas zaječarskih bastiona.

Očekuje se bogat kulturno-umetnički program, druženje, organizovana je ishrana svih učesnika, a u saradnji sa našim sponzorima biće obezbeđen i smeštaj po najpovoljnijim cenama.

U sardnji sa gradom Zaječarom biće obezbeđeno i mesto za postavljanje kampa, za one koji odluče da kampuju.

Detaljnije informacije o maratonu postavićemo u najkraćem mogućem roku.

Dobrodošli!

Izvor: draganradosavljevic.org

Dodaj komentar