Društvo

I Timočki maraton „Ipolit Monden“ (8 bastiona)

bastioni

Malo je poznato da se oko Zaječara nalazi osam monumentalnih utvrđenja iz XIX veka.
Ova utvrđenja sagrađena su po nalogu prvog ministra vojnog Kneževine Srbije – Ipolita Mondena i njihova uloga bila je odbrana Zaječara.

Izgradnja utvđenja koja se nalaze na mestima starih šančeva iz Prvog srpskog ustanka započela je 1862., a okončana 1892. godine.

OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara organizuje, u znak sećanja na Ipolita Mondena, a u nameri da sačuva utvrđenja za generacije koje dolaze, I Timočki maraton „Ipolit Monden“ ( 8 Bastiona ) 7. i 8. maja 2016. godine u Zaječaru.

Maraton će imati nekoliko staza – dužina će biti prilagođena rekreativcima, avanturistima, ljubiteljima prirode i aktivnim sportistima.

Najduza staza koja će imati 8 kontrolnih tačaka ( na svakom bastionu po 1 kontrolna tačka ) duga je 48 kilometara i namenjena je sportistima koji imaju top kondiciju.

Maraton je memorijalno-humanitarnog karaktera i odvija se u okviru realizacije projekta „Bitka za spas zaječarskih bastiona“, koji se reaizuje pod pokroviteljstvom Fondacije „Trag“.

Pozivamo sve ljude dobre volje da uzmu učešće u ovom maratonu i podrže bitku za spas zaječarskih bastiona.

Očekuje se bogat kulturno-umetnički program, druženje, organizovana je ishrana svih učesnika, a u saradnji sa našim sponzorima biće obezbeđen i smeštaj po najpovoljnijim cenama.

U sardnji sa gradom Zaječarom biće obezbeđeno i mesto za postavljanje kampa, za one koji odluče da kampuju.

Detaljnije informacije o maratonu postavićemo u najkraćem mogućem roku.

Dobrodošli!

Izvor: draganradosavljevic.org

Dodaj komentar