Društvo Politika

Stamenkovski: Planirano uvećanje roditeljskog dodatka

Milica Đurđević Stamenkovski uvećanje roditeljskog dodatka
foto: ATA Images

Sprema se uvećanje roditeljskog dodatka!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da resorno ministarstvo priprema izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima. Zakonom se predviđa uvećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Nakon stupanja na snagu izmena tog zakona roditeljski dodatak za prvo dete biti čak 500.000 dinara.

Za drugo 600.000 dinara i uz to jednokratna novčana pomoć od više od 130.000 dinara.

Predviđena sredstva za treće dete iznose više od 2,3 miliona dinara, a za četvrto više od tri miliona dinara.

“Mislimo da je podizanje roditeljskog dodatka ohrabrujuće za sve roditelje. Ovo je jedan vid našeg podsticaja da se porodice proširuju”, rekla je ona.

Ministarka je iskazala uverenje da će usvajanje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici naići na dobar odziv u parlamentu.

Očekuje da će poslanici bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili opoziciji dati podršku tom zakonu.

“Radićemo tokom leta na javnoj raspravi, radićemo na tome da stručna javnost iznese svoj sud. Verujem da ćemo odmah nakon toga imati zakon na snazi, čime ćemo roditeljski dodatak podići na nivo kakav nema nijedna zemlja na Balkanu”, rekla je ona.

“Da bi se više dece rađalo neophodno je da zajednički sarađujemo. Da stvaramo atmosferu u kojoj će porodica biti apsolutni nacionalni interes i verujemo da i ostale kolege iz Vlade Srbije razumeju koliko je važno da naša država i naše društvo stanu na crtu problemu takozvane bele kuge, da pokažemo demografsku otpornost i da uđemo u odlučnu borbu protiv poražavajuće demografske slike koja je prisutna na čitavom evropskom kontinentu pa tako i u Srbiji”, navela je Đurđević Stamenkovski.

Ministarka je najavila da će u četvrtak zajedno sa ministarstvom privrede, a u prisustvu predsednika Vlade Srbije, upoznati javnost sa projektima koji se odnose na osnaživanje žena u ruralnim područjima.

ZaječarOnline/Tanjug/O.B.

Dodaj komentar