fbpx
Društvo

ŠTA RADITI SA BADNJAKOM POSLE BOŽIĆA: Neke stvari radimo, a one su najveće bogohuljenje

Božić je jedan od najvećih verskih praznika, a tradicija obeležavanja puna je lepih običaja kojih se mnogi u Srbiji pridržavaju. Međutim, kada Božić prođe, često smo svedoci tužnih slika: badnjaci leže bačeni po gradu, uglavnom kraj kontejnera i kanti za đubre.

Čak i oni koji „odlože“ badnjak gde treba, ne rade to po načelima pravoslavlja.

Ali, znate li šta treba da uradite sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića?

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

Takođe, trebalo ukoliko to niste učinili od pepela Badnjaka koji vam je u kuću doneo položajnik, od ostatka Badnjaka koji ste zapalili trebalo bi sačuvati malo pepela i čuvati u posebnom mestu u kući, pa zato Badnjak treba zapaliti u čistoj peći.

U mnogim mestima veruje se da je pepeo od Badnjaka izuzetno lekovit, pa se pije pomešan sa vodom protiv glavobolje.

Za sve one koji nemanju gorionike, peći ili kotlove kako pravoslavlje nalaže, Badnjak bi trebalo ostaviti negde u prirodi, ali je vrlo bitno na koji način to radite.

FOTO: Ljupkas.blogspot.com

Ne bi ga trebalo ostavljati sa onim dodacima sa kojim se prodaje u supermarketima.

Dakle, skinite kesicu sa žitom, mali džak i sve ostale inače suvišne dodatke, i zatim same grane i lišće ostavite u šumi ili u parku. Ostavljati ga sa nepotrebnim dodacima predstavlja veliko bogohuljenje.

Nemojte ih ostavljati na betonu, dva koraka od kontejnera, već zadenite, na primer, za neko drvo.

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koje je pravedni Josif založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Takođe, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog.

POŠTUJTE TO!

Dodaj komentar