Dikie Lebedi

Sokacima grada Zaječara (FOTO)

rekonstrukcija ulica u zaječaru
ulica rekonstrukcija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Sve češće ulicom koračam pognute glave, nastojeći da se ne nerviram. Ne gledam, ne okrećem se oko sebe, zaobilazim pojedine ulice u najširem mogućem luku, izbegavam lokalne tv stanice, štampu…

Nažalost, sve manje uspeha imam u ostvarivanju tog nastojanja, jer Zaječar je postao otelotvorenje Zone sumraka i morbidni eksperiment ispiranja mozga, baš kao i ostatak ove jadne Srbije.

Suvišno je komentarisati organizovane progone i zastrašivanja neistomišljenika, nameštene konkurse, sumnjive tendere, estradna i folk prepucavanja, kao i dirigovane konferencije za štampu- ova dešavanja dojadila su i Bogu i narodu.

Ono što smo iz nedavnih dešavanja mogli da izvučemo kao pouku moglo bi se svesti na nekoliko „narodnih“ : od fecesa pita ne biva… sa čovekom viteški i ljudski, a sa stokom kako stoci i priliči.

Elem, postade Zaječar veliko gradilište: dobismo kružni točkić, dobismo grbavi most, dobismo gradilište u Kotorskoj, dobismo i gradilište u Cara Dušana… za rođendan velikog vođe dobismo još jedno gradilište.

Radi se i gradi.

Doduše, nikako da se konačno i izgradi, a nikako i da se konačno uradi nešto što neće biti predmet sprdnje i skandala.

Glavna ulica polako se pretvara u sokak, jer biciklistička staza je prioritet iz bog zna kog razloga.

Biciklistička staza biće jedinstvena – ako je koristite, prepoloviće se šansa da poginete usled sudara sa automobilom, ali će se zato za 300% uvećati verovatnoća da se povredite usled sudara sa drvetom ili banderom – pa vi birajte.

270915-ulica-1

Neko će reći – premestiće bandere. Ok. Onda će umesto usred biciklističke staze stajati usred trotoara, pa nikako ne može biti normalno.
Da je ovo nije jedini apsurd u pogledu objekata iz domena niskogradnje svedoči i saobraćajni znak poznatiji kao giljotina, koji svakog dana menja svoj položaj, a koji je u već nekoliko navrata umalo za glavu skratio nestašne bicikliste koji imaju naviku da se vozaju biciklističkom stazom.

270915-ulica-2

Kretanje trotoarima Zaječara svojevrsni je izazov za živce, zbog raznih prepreka na putu, bara koje liče na jezera, kao i loših navika vozača.
Gde mi to živimo i u šta se to pretvara naš grad?

270915-ulica-3

Ima li kraja ovom javašluku?

Paradajz i dalje cveta u žardinjeri kod crkve, usred jedine pešačke zone ovog grada.

270915-ulica-4
Šta to govorio nama i nadležnim službama ovog grada?

270915-ulica-5

Ništa dobro, sasvim sigurno.

Kakva zima čeka stanovnike ulice Cara Dušana, Nikole Pašića i Kotorske, i kakvo proleće?

Kakvo sutra čeka grad u kome se sve svodi na: „il si s nama, il si protiv nas“?

Mislite o tome.

Ostajte mi zdravo.

Dikie Lebedi

2 komentara

  • Ulica Nikole Pašića postaće uličica. Autobusi koji dolaze iz Beograda u ovako teskoj uličici, zbog svoje širine, tesne uličice na raskrsnici kod Policijske zauzimaće i traku za vozila iz suprotnog smera. Nastaće usko grlo saobraćaja.

Dodaj komentar