Društvo Izdvajamo

Šarčević: Pozivam Ristovića da se izvini za nepromišljene reči na račun JKP “Vodovod”, u suprotnom pravdu tražimo na sudu

Nikola Šarčević - VD direktor JKP Vodovod

V.d. direktora JKP “Vodovod Zaječar”, Nikola Šarčević obratio se javnosti povodom izjave Dr Nenada Ristovića da ovo preduzeće vodi “kriminalni klan”.  Ovom prilikom Šarčević je istakao da ” izrečene neistine imaju samo jedan cilj, a to je diskreditacija postignutih rezultata nakon smene prethodnog direktora”, kao i da je rukovodstvo JKP ”Vodovod Zaječar” odgovorno, visokomoralno i pre svega u službi svojih radnika i građana.

Saopštenje Nikole Šarčevića prenosimo u celosti:

Poštovana redakcijo,
Nakon što je na nedavnoj konferenciji za novinare lokalni političar Nenad Ristović javno izrekao optužbu da JKP Vodovodom Zaječar rukovodi “kriminalni klan”, obraćam se javnosti kao odgovorno lice vodovoda u nameri da upozorim da izrečene neistine imaju samo jedan cilj, a to je diskreditacija postignutih rezultata nakon smene prethodnog direktora.

Ovim putem vas obaveštavam da je rukovodstvo JKP ”Vodovod Zaječar” odgovorno, visokomoralno i pre svega u službi svojih radnika i građana. Za godinu dana poslovanja, nakon smene prethodnog rukovodstva, uspeli smo da prevaziđemo mnogobrojne probleme, dok se već duži vremenski period plata isplaćuje redovno. Takođe, sustignuta su i zakašnjenja za plate radnika, isplaćuju se jubilarne nagrade zaposlenima, vraćena su kreditna zaduženja u celosti, a novih kredita nema, naplata potraživanja i plasman vode je značajno povećan…

Od momenta stupanja na dužnost i suočavanjem sa zatečenim, već formiranim, načinom vodosnabdevanja korisnika ”Delta Agrar” pristupio sam rešavanju problema. U saradnji sa odgovornim ljudima iz tako velike kompanije uspeli smo da postignemo sporazum pri čemu je definisana formula uspeha, koja je za krajnji rezultat dobila to da je JKP ”Vodovod Zaječar” prvi u Srbiji, koji se pored osnovne delatnosti vodosnabdevanja vodom za piće građana, od skora bavi i navodnjavanjem. Potpisanim sporazumom su tačno definisana ulaganja tokom prethodnog perioda u distributivnu mrežu, a na osnovu čega je JKP ”Vodovod Zaječar” dobio jednog novog sigurnog korisnika, koji će na godišnjem nivou značajno doprineti finansijskoj stabilnosti preduzeća. Sva količina vode za piće koja je isporučivana prethodnih godina naplaćena je prema važećem cenovniku vode za piće. Definisani su uslovi za dalju distribuciju, ali i naplatu tehničke vode u visini od 38 rsd/m3. Cena tehničke vode više je nego razumna sa ekonomske strane isplativosti, a na osnovu koje će radnici JKP ”Vodovod Zaječar” imati osigurane 2-3 mesečne plate godišnje, u zavisnosti od brzine razvoja sadnica i njihove potrebe za navodnjavanjem.

Podsećanja radi, sistem vodosnabdevanja sa ”Grliškog” jezera izveden je sa mogućnošću prerade vode u fabrici vode i do 600 l/s, a da je višedecenijska praksa pokazala da je optimalni kapacitet potrošnje grada sa ovog sistema u celosti od 100-150 l/s, tako da nema bojazni za ugrožavanje sistema vodosnabdevanja građana vodom za piće. Višak vode sa jezera do sada je prelivao i oticao Timokom, a sada se realizuje mogućnost distribucije i naplate iste u vidu navodnjavanja kao dopunske delatnosti. Usled tako dobrog primera rukovodstvo JKP ”Vodovod Zaječar” razmatra i dalje korake, kako bi i građanstvo moglo da se priključi na pojedinim mestima. Obnovom nekadašnjeg izvorišta ”Barbaroš” bi znatno povećali broj korisnika i širili poslovanje i na drugi vid dopunske delatnosti.

Što se tiče optužbe za krivično delo obavljanja funkcije nakon isteka mandata, a do izbora novog direktora, zamolio bih političara Nenada Ristovića da se pre ovakvih izlaganja konsultuje sa svojim pravnim timom kako bi ga urazumili da neosnovano ne vređa i kalja obraz svojih sugrađana, pa makar bili i na čelu tako bitnih i važnih javnih preduzeća mimo njegove volje.

Iz svega gore iznetog možete videti da je trenutno rukovodstvo JKP ”Vodovod Zaječar” odgovorno, savesno, funkcionalno u službi građana, a da je političar Nenad Ristović, bez pravih argumenata, optužio časne ljude iz ovog preduzeća. Svojom izjavom bacio je mrlju na kolektiv dobronamernih radnika koji svakodnevno savesno rade svoj posao i kontinualno obezbeđuju svojim sugrađanima visokokvalitetnu vodu za piće, kao esencijalni deo neophodan za život i zdravlje ljudi.

Kako bih pokušao da sprečim dalje provlačenje preduzeća kroz prljavu kampanju, koju sprovodi političar Nenad Ristović, ovim putem mu dajem mogućnost da nakon izbora, koji su zakazani za 21.06.2020. godine, izađe u javnost sa saopštenjem i javnim izvinjenjem za nepromišljene reči izgovorene tokom njegove kampanje, u suprotnom smatram jedino ispravnim da zadovoljenje pravde potražim sudskim putem.

Podsećamo da je Ristović na sednici gradskog veća izneo optužbe na račun ovog preduzeća i rekao da njime upravlja “kriminalni klan”, kao i da direktor ovog preduzeća od 18.3.2020. godine više ne može da vrši tu funkciju jer mu je istekao mandat i da se daljim vršenjem iste funkcije nalazi u krivičnom delu.

1 komentar

  • Neka SNS i dr.Ristović smene pod hitno ovog žutokljunca ili
    će da stigne kaznena ekipa iz Beograda i da ih sve počisti.

Dodaj komentar