Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

RAZVOJ MIKRO BIZNISA: 72 hiljade evra za prvu grupu korisnika projekta (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i predstavnik nemačke organizacije „Help“ Vojkan Milovanović, uručili su danas ugovore o donaciji prvoj grupi finalnih korisnika projekta „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji“.

Grantove u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra, do kraja godine, dobiće dve žene i 19 muškaraca za 14 poljoprivrednih, 4 uslužne i 3 zanatske delatnosti.

Gradonačelnik Zaječara, Velimir Ognjenović zahvalio se danas nemačkoj organizaciji Help, koja je kako kaže, Zaječar prepoznala kao pouzdanog partnera.

„Zahvalio bih se organizaciji Help koja je u nama videla pouzdanog partnera i odobrila nam 21 projekat. Vrednost projekta je 72 hiljade evra, od čega grad sufinansira 28.800. To su projekti za pokretanje mikro biznisa, odnosno za nabavku opreme. Korisnici koji su danas potpisali ugovor moći će da tu opremu nabave, da je odredjeno vreme koriste, a potom oprema ostaje u njihovom vlasništvu“, kaže Ognjenović.

Vojkan Milovanović, predstavnik nemačke organizacije „Help“ istakao je da je interesovanje klijenata bilo veliko, s obzirom da se ovakav projekat u Zaječaru sprovodi prvi put.

„Projekat u Zaječaru sprovodimo prvi put i mogu reći da je interesovanje bilo veliko. Imali smo dva kruga selekcije. Nakon podnošenja dokumentacije, usledio je drugi krug selekcije koji je podrazumevao posetu na terenu, kako bi se zajedno sa predstavnicima grada Zaječara upoznali sa ljudima i porazgovarali o onome što oni rade“, rekao je Milovanović.

Jedan od korisnika projekta, Dragan Đokić, poljoprivrednik iz Vražogrnca, kaže da mu ova pomoć itekako znači.

„Za mene je ovo velika pomoć. Bavim se poljoprivredom, ratarstvom, povrtarstvom i voćarstvom, te sam i planirao da kupim potrebnu mehanizaciju, tako da mi ovo puno znači za dalju proizvodnju“, kaže Đokić.

Projekat „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II“ Help realizuje uz pomoć nemačke vlade i ciljnih gradova i opština Niš, Pirot, Valjevo i Zaječar. Ukupna vrednost projekta je 454.400 evra, dok direktni troškovi u Zaječaru, za 30 korisnika, iznose 72.000 evra od čega grad sufinansira 28.800.

Projekat se zasniva na edukativnoj i ekonomskoj podršci lokalnom održivom razvoju u Srbiji uz primenu mehanizama za podsticaj razvoja mikro biznisa u ciljnim gradovima i opštinama kroz grantove u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra, organizaciju poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja, od juna 2016. do decembra 2017. godine.

Od 1999. do 2016. godine Help je u Srbiji pomogao više od 6000 porodica u ostvarivanju prihoda kroz samozapošljavanje, podržao osnivanje 25 kooperativa, odnosno proizvodjačkih udruženja, obezbedio stambena rešenja za preko hiljadu porodica izbeglih, raseljenih i socijalno ugroženih lica.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar