Politika

Raspodela mandata – SNS 120, Ujedinjenoj Srbiji 37

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
ilustracija/pixabay.com

Republička izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 94 odsto obrađenog biračkog tela, prema kojim bi Srpska napredna stranka dobila 120 mandata u Narodnoj skupštini, dok bi drugoplasirana koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije imala 37 mesta u parlamentu.

Izlaznost na uzorku od 94% obrađenog biračkog tela je 58,6% upisanih birača.

Najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke 43% glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donelo 120 mandata u parlamentu.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je sa 13,5% bi osvojila 37 mandata, SPS-JS 11,5% i 32 mandata, a koalicija NADA 5,4% glasova i 15 mandata u Skupštini.

Prema obrađenim rezultatima, cenzus je prešla i koalicija Moramo, koja je sa osvojila 4,6% – 12 mandata, zatim Patriotski blok 3,9% – 10 mandata i Zavetnici 3,8% – 10 mandata.

Narodne poslanike će imati i manjinske stranke, i to Savez vojvođanskih Mađara – 6 mandata, Muftijin amanet – 3 mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po 2 i Koalicija Albanaca jedan mandat.

Ispod cenzusa ostali su Suverenisti, Srpska radikalna stranka, Ajmo ljudi i Otete bebe.

Prema trenutnim rezultatima RIK-a, u Skupštinu neće ući ni manjinske liste „Alternativa za promene“, „Romska partija“ i „Ruski manjinski savez“.

Dodaj komentar