Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Prvi septembar – Dan discipline

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ne bi nikada ovaj datum mogao biti ovako određen, jer je to dan polaska đaka u škole. Za svako selo i grad, za đake i roditelje to je dan radosti i nade. I to bi i bio da nije proklete epidemije KOVID 19.

Već desetak dana spremaju se škole, đaci i roditelju za polazak u školu, zatrpani obavezama iz Uputstva kako da se ponašaju kada krenu u škole da ne obole od korona virusa. Ali ga još više zagorčaše odluke vanredno održane sednice Kriznog kovid 19 štaba 31. avgusta, o strogim merama protiv svih prekršilaca mera koje su predviđene.

Najbolja ilustracija svega toga je izjava ministra Lončara koji kaže: „Danas smo imali vanredno sednicu štaba, jer ne želimo da ugrozimo polazak u školu i zdravstvene radnike. Dobili smo snimke okupljanja u zatvorenim prostorima… nije vreme za to i odlučili smo da to nećemo tolerisati. Kazne (za takvo ponašanje) su 500 000 dinara minimum, ne možemo o manjim kaznama da razmišljamo“.

Takvo ponašanje razbesnelo je i „štapskog“ epidemiologa dr Kona. Krizni KOVID 19 štab, obezbedio ja da Vlada, MUP i inspekcijske službe krenu od ponedeljka uveče u pojačanu kontrolu svega i svakoga i kažnjavaju koga stignu i gde stignu. Odredili su i dežurni telefon za potkazivače. Srpski narod ne voli potkazivače.

Ova gledišta su daleko od grube procene zdravog razuma, zato su nepopularne u javnosti. Pa, sve to je već jednom bilo, i ništa nije vredelo. Svejedno. Dobro je uvežbano i sračunato da zastraši narod. I sve to u danu kada đaci polaze u škole. Zato i nazvah ovaj dan danom discipline. Simbol bobre protiv KOVIDA 19 je famozna – maska. Ona je dokaz državne moći, kovid discipline i lojalnosti. Ne bi me čudilo kada bi se našla na zastavi nekog KOVID 19 klana i počela da se vije po Srbiji.

Ali da biste se bolje snašli napisaću šta je disciplina.

Disciplina je „red i poredak koji se održava ne na osnovu pokornosti, slepe poslušnosti i straha već iz ubeđenja da je takvo stanje neophodno radi normalnog života i rada u društenim zajednicama“.

S tim povezno je i ono što će se dogoditi kada učenici dođu prvi dan u škole. Predočiće im se šta se od njih traži i očekuje u smislu primene mera predostrožnosti da ne unesu u školu korona viruse i da se spreči njihovo prenošenje i opet pretnja kaznama za one koji to ne izvršavaju. I u školi je simbol poslušnosti i pokronosti učenika – maska, koju gradonačelnik Beograda prof. medicinskog fakulteta nazva – maskica. Kada neko na silu hoće da učini poslušnim decu, počne da ono što želi da deca prihvate naziva deminutivima: da bi ih odobrovoljio da uče, knjige zove knjigicama, da bi ih odobrovoljio da jedu, hranu – hranicom, a eto, da bi ih naterao da nose masku, masku naziva – maskicom.

Ali, bez obzira na to, škola ne može bez discipline. Postoji ocena iz vladanja koju mnogi nastavnici i rodtelji veoma cene, više nego ocene iz nastavnih predmeta, jer ona pokazuje da je učenik u školi pokoran i poslušan. Kada je reč o školskoj disciplini ona može biti tradicionalna i savremena.

Tradicionalna disciplina zasnivala se na slepoj poslušnosti i strahu učenika i suverenom autoritetu nastavnika. Od učenika se tražilo da u klupi sedi nemo i skrštenih ruku, sluša i pamti šta nastavnik priča i eventualno izlazi i radi nešto na tabli kada se to od njega traži. Nekada je ovakav primer discipline nazivan – stega. Takav način disicpline je činio školsku klupu najžuljevitijim, najtešnjim, najneudobnijim kalupom koji učenik nikada u životu nije zaboravljao.

Sa kakvom će strogoćom da se primenjuju mere borbe protiv KOVIDA 19 u školi videćemo. Na nastavnicima, učiteljima i roditeljima je da smisle kako da dete shvati i primeni sve mere koje je Krizni kovid štab predložio.

Savremena disciplina bi sve postavila na nove osnove gde se u sve pedagoške aktivnosti u školi uključuje učenik – svesno učeći. U ovom slučaju učeći o KOVIDU 19. U drugom slučaju, primenom tradicionalne discipline u školi, posebno kod prvaka i u prvih nekoliko godina školovanja, gde će mera njene uspešnosti biti korišćenje maskice, može biti i početak stvaranja poslušnih, lojalnih generacija odraslih koje će ići kroz život sa devizom „veži konja gde ti gazda kaže“ pa će biti sve u redu.

U Rajcu, 1. septembra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Nastavak na sledećoj strani…

Dodaj komentar