Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Prvi septembar – Dan discipline

FOTO: zajecaronline.com

KORONA U ŠKOLSKOM DVORIŠTU

Korona visrus je stigao u školsko dvorište. Nema prostora u koje nije dospeo KOVID 19. Bio je u bolnicama, staračkim domovima, razboleo četu vojnika Vojske Srbije, razboljevali su se i umirali policajci, lekari, medicinske sestre, seljaci, sportisti, radnici, starci, deca…

Ima se utisak da mu niko u Srbiji nije odoleo. Svako od vas koji ovo čita, ima poznanika, komšiju, kolegu, a poneko i nekog svog najbližeg koji je oboleo ili umro od korona virusa. U ovom trenutku, na osnovu zvaničnih podataka, u Srbiji ima 83 novootkrivene osobe zaražene virusom korone. Ako ovaj broj pomnožimo sa deset, onda dolazimo do nekog približno realnog broja zaraženih, odnosno izvora zaraze korona viurusa. Pa, očigldno je da epidemija još uvek traje.

KOVIDU 19, otvorena su vrata školskog dvorišta u vreme kada je iz samo sebi poznatih razloga Krizni štab podigao sve barijere skinuvši i ublaživši mnoge mere zaštite.

Hoće li KOVID 19 ući 1. septembra zajedno sa učenicima i u škole i školske učionice ostaje da se vidi. Najveći adut je da deca nisu osetljiva na korona virus, što će se najzad proveriti na licu mesta. Dan ranije, danas, roditelji i deca su stigli u školsko dvorište. Ako među njima ima inficiranih korona virusima, KOVID 19 je dan ranije stigao u školsko dvorište. Da li će proći kroz školska vrata – pitanje je sad?

Sa koje god strane da se stvar pogleda, u vreme kada u Srbiji, zvnično, postoje 83 novokrivena, deca ne bi trabalo da idu u škole. Politika (Ministar za prosvetu) je jednom rekao da je polazak u škole 1. septembra imperativ!

Politički imperativ. Zdravstveni – nije sigurno! Još jedan od načina da se pokaže nerpikosnovena moć Vlasti i Kriznog štaba sa AB na čelu. Vruć kropmir je prebačen u škole prosvetnim radnicima. Ako se ne dogodi raspirivanje epidemije korona virusom u školama, pohvale će dobiti političari. Ali, već su u medijima targetirani kao krivci nastavnici u školi i đački roditelji. Biće: da su oni slušali i primenjivali sve mere i sredstva koja su bila obezbeđena za uspešnu borbu sa KOVIDOM 19 u školi, ne bi korona virus izazvao epidemiju među školskom decom.

Iskazivati političku moć u borbi sa KOVIDOM 19, podmećući školsku decu, je kukavički poduhvat.

Mediji sa dosta optimizma izveštavaju o polasku dece u školu. Slušao sam juče direktora neke velike pirotske osnovne škole. Dva, tri puta je ponovio da su deca u školi poptuno bezbedna i da im se ništa loše ne može dogoditi. Na drugoj strani jedna majka mi reče: „Šest meseci sam čuvala i sačuvala dete da ne oboli, a sada moram da ga odvedem u školu i prepustim na milost i nemilost virusima“. U majčinoj izjavi ima i mudrosti i brige, ali i nekog nejasnog osećanja naslućivanja da se detetu može dogoditi u školi ono najgore.

Polazak dece u školu, posebno đaka prvaka, a zatim i učenika do četvrtog razerda osnovne škole, otvara mnoga pitanja obrazovanja i vaspitanja učenika u nekoj „novoj realnosti“, suživotu sa KOVIDOM 19. Na nošenju maske zasnivaće se i obrazovanje i vaspitanje te kategorije učenika. Otvara se pitanje školske discipline u učionici i dvorištu. Disciplinovan je onaj ko nosi masku! Kažu, u medijima, sve zavisi od kreativnosti učitelja i roditelja kako da nauče (nateraju) đaka da nosi masku. Ali i doslednosti starijih da maske nose, kao primer deci. To niko ne pominje.

Tokom epdiemije KOVIDA 19 u Srbiji, nošenje maske je za Vlast bio znak poslušnosti i lojalnosti prema Predsedniku. On je preklinjao narod da se nose maske. Sada, u školi školska disciplina imaće za osnovni sadržaj i cilj da deca poslušno, bez prigovora nose maske. Postavlja se pitanje, u kojoj meri će to nošenje maske, vaspitanjem đaka u prvim razredima osnovne škole ostaviti utisak o pokornosti i poslušnosti tokom celog života? U kojoj meri mogu te genaracije postati odrasli, narod sa maskama, u nekom „novom poretku“ posle korone.

U Rajcu, 31. avgusta 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

 

Dodaj komentar