fbpx
Kultura

Promocija knjige o Bobu Dilanu u Zaječaru

Promocija knjige „Odgovor nošen vetrom“,autora Ivana Potića biće održana u četvrtak, 17. oktobra u zaječarskoj “Gostoprimnici”.

Reč je o knjizi u kojoj se nalaze prevodi 52 pesme američkog nobelovca Boba Dilana iz perioda 1963-2012, uz odgovarajuće komentare priređivača.

Inače, autor knjige Ivan Potić Dilanom se bavi čitav svoj život, uživajući u njegovoj muzici, proučavajući njegovu poeziju, pevajući njegove pesme.

“ Kao klinac sam se zarazio muzikom Bob Dylana. Za mene, on je više od književnika. Hteo sam da njegov opus približim srpskoj publici. Bio mi je uzor, što zbog antiratne dimenzije, što zbog mojih emotivnih ličnih stanja” kaže Potić.

Podsećamo, pomenutu knjigu Potić je 19. marta 2019. promovisao u kafeu “Berlin Monro” u Beogradu. Knjigu “Odgovor nošen vetrom” još 2017. godine izdao je CEKIT Zaječar, a ona predstavlja jedno veliko zavestanje čitavom Balkanu, jer će u velikoj meri omogućiti bolje shvatanja i razumevanje kako samog Bob Dilana, tako i njegove umetnosti i uticaja koje je ostavio na mnoge umetnike i stvaraoce, poručuje Potić.

Početak promocije zakazan je za 19 sati.


Reč, dve o autoru…

foto: facebook / printscreen

Ivan Potić je storičar umetnosti po profesiji, bibliotekar, zaposlen u Istorijskom arhivu u Zaječaru, muzičar, književnik.

Objavio je knjige priča: „ Vratolomije“ (2003) „Matica Srpska“ Novi Sad, „To što je stvorilo čoveka“ (2005) IP „Filip Višnjić“, Beograd „Još jednom o nevidljivom“ (2007), Književno društvo Sv. Sava, Beograd, „Vilenjaci u živom blatu“ (2010), NKC, Niš, „Vesele priče o tugovanju“2013, CEKIT, Zaječar, „Kvadrat na crnom kvadratu“ (2015), Književno društvo Sv. Sava, Beograd, roman „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ (2016), Studio Znak/Gramatik, Beograd.

Knjige poezije: „Netačni odgovori na pogrešna pitanja“ (2009) „Vaša knjiga“, Beograd, „Bilo bi lepo da praznina ima oblik“ (2012), Narodna biblioteka „NJegoš“, Knjaževac, „Zlatni presek“: pesme o idealnim proporcijama završene mladosti, Studio Znak, Beograd 2018. Priređivač i prevodilac rok poezije Boba Dilana, knjige „Odgovor nošen vetrom“ (CEKIT, Zaječar 2017).

Priče i poeziju objavljivao je u domaćoj i stranoj periodici. Predstavljao Srbiju na međunarodnom Festivalu kratke priče Kikinda short 02. Objavljen u zborniku Kikinda short 02, zborniku Treći Trg 03, u stranoj periodici (poljski Portret i Red 24/07), u „Pesničkom vozu“ (2010), antologiji pesnika jugoistočne Srbije, Vranjske knjige, Vranje, „Tajanstvenom putniku“ (2012), knjizi brzih priča pisaca iz južne Srbije, NKC, Niš i antologiji posvećenoj Milošu Crnjanskom „Putnik sa dalekog neba“ (2013), Laguna, Beograd, kao i u knjizi na albanskom jeziku „Iz Beograda s ljubavlju“(2011), Algoritam Media, Beograd. Knjiga „Još jednom o nevidljivom“ izašla je u Poljskoj kao e-book.

Dodaj komentar