fbpx
Društvo Izdvajamo

Pripadnik LGBT populacije iz Zaječara tvrdi da je isprovocirao proteste srednjoškolaca u Leskovcu

FOTO: juGmedia

Ja sam na neki način kriv što je došlo do protesta srednjoškolaca u Leskovcu jer sam ih isprovocirao šalom“, rekao je za juGmediu mladić iz Zaječara, koji se predstavlja kao bloger i koji se tom činjenicom pohvalio i na svom YouTube kanalu.

Ni dva dana od protestnog skupa srednjoškolaca u centru Leskovca niko od zvaničnika i nadležnih organa ne zna ko je pokrenuo lavinu mržnje i poziva na linč LGBT populacije i ko je organizovao proteste oko dve stotine maloletnika. Jugmedii se, međutim, javio mladić koji je kazao da je nehotice „zapalio vatru“, tako što je na društvenim mrežama napisao da će u Leskovcu organizovati gej paradu.

Reč je o N.P. iz Zaječara koji tvrdi da je pripadnik LGBT populacije, te da je, navodno, on krivac za slučaj.

„LGBT je na instagramu objavio video u kom je napadnut LGBT centar. U komentarima sam stao u odbranu centra i podržao ih. Odatle sam ušao u konflikt sa nekima iz Leskovca. Nakon toga sam zapazio još nekoliko njih iz Leskovca da su nasrnuli na mene i potom objavio ovo“, priča ovaj mladić, koji je poslao montiranu fotografiju s porukom „Leskovac, čujemo se“.

Nakon toga počelo je, tvrdi, deljenje te fotografije i njegovih fotografija sa fejsbuk profila.

„Tu su počeli kao da me pozivaju da dođem u Leskovac, da će da me polome i slično, na šta sam se ja našalio da ću napraviti gej paradu u Leskovcu, to jest, da ću doći i napraviti gej paradu što mi nije bila namera“, priča ovaj Zajčarac.

Inače, o protestima srednjoškolaca pod nazivom „Dočekajmo brata“, ćute svi koji bi trebalo da se oglase. Školska uprava za Jablanički i Pčinjski okrug nema zvaničnu reakciju, predsednik Odbora saveta za bezbednost grada Leskovca Milun Dinić se čudio zašto ga uopšte zovemo.

„Ne razumem zašto me to pitate. Suviše je rano da se mi oglašavamo. Oglasićemo se kada nadležni prikupe sve informacije“, kazao je Milun Dinić.


Pozive na linč LGBT populacije i napad na novinare, jedan povređen, dve novinarke nazivane k***ma, treća pljunuta u lice, osudile su skoro sve opozicione stranke i tri nevaladine organizacije, ali ne i Srpski pokret Dveri i vladajuće stranke – SNS i SPS i Jedinstvena Srbija.

Direktori osam srednjih škola kažu da se preduzimaju mere po upustvima Ministarstva prosvete, ali napominju da se protest desio u međusmeni, kada nisu imali kontolu nad učenicima svojih škola.

U međuvremenu na društvenim mrežama ne jenjavaju uvrede i pretnje novinarima, posebno novinarima regionalnog portala „juGmedia“, koji je jedini najavio proteste i među prvima izveštavao o njima. Leskovčani na Fejsbuk stranici ovog medija uglavnom opravdavaju maloletnike i pružaju im podršku, dok organizatorima protesta čestitaju. Retki su oni koji se usude da oponiraju takvim stavovima.


Ministarstvo prosvete ispituje učešće srednjoškolaca na protestu u Leskovcu

Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis svim direktorima srednjih škola u Leskovcu, kako bi se utvrdilo da li su učenici učestvovali na skupu održanom u ponedeljak, 2. marta na kojem je grupa mladih protestovala sa namerom da spreči održavanje navodno najavljene Parade ponosa.

U odgovoru Ministarstva za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi se da će se sprovesti vaspitno-disciplinski postupci protiv učenika, ako se utvrdi da su učestvovali u protestu, i da su škole dužne da o tome obaveste policiju i centar za socijalni rad.

Iz ministarstva je saopšteno da su škole dužne da istraže sve izostanke učenika sa nastave i da do kraja dana (sreda, 4.mart) dostave izveštaje Školskoj upravi.

izvor: juGmedia

Dodaj komentar