Društvo Timočka krajina

ZIJIN: Postavljanjem balon hale sprečeno raznošenje prašine u Velikom Krivelju

zijin balon hala
foto: Serbia Zijin Copper /https://www.facebook.com/szcbor

Kompanija Zijin Copper u Boru rešila je problem raznošenja prašine na kriveljskoj flotaciji postavljanjem balon hale.

Ogromni balon od PVC platna pokriva rudu koja je na putu od kriveljskog kopa u sklopu kompanije Zijin, do novog pogona, prošla prvi stepen drobljenja. Reč je o skladištu rude koja čeka da bude samlevena i prerađena u koncentrat. Do balon hale, koja se nalazi na istom mestu gde je ranije bio otvoreni sklad, ruda putuje dvema trakama koje se završavaju na „mostu“. Odatle pada na deponiju, ali pritom ne stvara oblake prašine kao nekada. Od oktobra prošle godine skladišni prostor je kompletno pokriven. Balon hala prostire se na 5.125 kvadratnih metara.

„Balon hala je ekonomično i vrlo praktično rešenje za problem koji smo imali sa prašinom. Ranije, dok je skladište bilo otvoreno, prašinu je podizao i najmanji povetarac. Danas je uticaj prašine sveden maltene na nulu. To sa aspekta zaštite životne sredine i zdravlja zaposlenih mnogo znači“, kaže zamenik rukovodioca u novoj kriveljskoj flotaciji Saša Milić.

Prašine više nema ni u radionici sekundarnog drobljenja, koja se nalazi u komšiluku skladišne balon hale. Tamo je u poslednje dve godine instalirano 95 otprašivača i to 35 u zgradi drobljenja, 58 u zgradi sejanja i dva iznad presipnih mesta kod transportnih traka.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar