Politika

Pomoćnik ministra za poljoprivredu posetio Zaječar: Subvencije na državnom nivou u 2019. godini veće za 6 MILIJARDI DINARA

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević, posetio je danas Zaječar, i sa gradonačelnikom Boškom Ničičem, predsednikom Opštine Boljevac, ali i stručnjacima iz poljoprivrednih savetodavnih službi razgovarao o trenutnoj situaciji u oblasti poljoprivrede na području Grada, ali i cele Timočke krajine.

Bogićević je na radnom sastanku istakao da Ministarstvo stavlja akcenat na saradnju poljoprivrednih stručnih službi i lokalnih samouprava, kao i na povećanje iznosa subvencija na državnom nivou u 2019. godini za 6.000.000.000 dinara.

„Saradnja između lokalne samouprave i poljoprivrednih službi u Zaječaru je veoma dobra, što me raduje, jer bez te saradnje naš poljoprivrednik bi bio hendikepiran.

Grad Zaječar koliko sam upoznat izdvaja ozbiljna sredstava za poljoprivredu, a što se Ministarstva tiče u 2019. godini dobili smo najveći budžet do sada i veći je za oko 6 milijardi dinara nego ove godine. Sve to ćemo uložiti u povećanje subvencija koje su tražene, pa se nadam će i isplata subvencija biti mnogi brže“, istakao je Bogićević.

On je najavio da će od 15. janura početi preregistracija poljoprivrednih gazdinstava.

Na radnom sastanku gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da jedan od dugoročnih ciljeva u poljoprivrednoj proizvodnji u Zaječaru treba da bude ponovno vraćanje Instituta za poljoprivredu, koji bi zajedničkim zalaganjem lokalnih samouprava na području Okruga i države, sigurno ponovo bio najznačajniji poljoprivredni naučni centar u ovom delu Srbije. 

„Obavili smo konstruktivne razgovore o planovima i prioritetima, kako se može doći do više novca koji ćemo uložiti u razvoj, ne samo poljoprivredne proizvodnje, već i u seoske infrastrukture, što je bolna tačka za dalji napredak i razvoj sela.

Drago mi je što se takođe polako otvara pitanje propalog Instituta za poljoprivredu koji, ako budemo pametni, zajedno sa drugim lokalnim samupravama, možemo da stavimo u funkciju, da to bude za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije, i to treba da bude naša zajednička ustanova na ovom području.

U tome nam može pomoći i RARIS, da napravimo jedan ozbiljan program, da od toga napravimo Timočki poljoprivredni centar“, istakao je Ničić.

Na sastanku je bilo razgovora i o podsticajnim merama i zajedničkim programima za  nekoliko graničnih sela, boljevačkih, zaječarskih i sela prema Knjaževcu, Negotinu i Boru.

Ničić je najavio i da će od 22. do 24. februara, zajedno sa RARIS-om, organizovati obilazak seoskih sredina u Mađarskoj, gde je već razvijen sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

„I to će biti sledeći projekat grada Zaječara  koji će trajati 10-ak godina. On će se realizovati kako na području grada, tako i sela. To je ozbiljan problem, jer su nam otpadne vode zagadile i bunare, vodotokove“, istakao je Ničić.

 

Dodaj komentar