fbpx
Društvo

POLICIJA APELUJE: Oprez u saobraćaju i pri korišćenju pirotehnike (VIDEO)

U vreme predstojećih praznika, zaječarska policija vršiće pojačanu kontrolu saobraćaja, a posebna pažnja biće usmerena na vožnju pod dejstvom alkohola, kao i na prekoračenje brzine.

Poznato je da se ljudi tokom praznika opuste i olako shvataju učešće u saobraćaju, te zaposleni u Policijskoj upravi Zaječar apeluju vozačima da se tokom praznika uzdrže od konzumiranja alkohola, kao i da poštuju saobraćajna pravila, pogotova ona koja se odnose na ograničenje brzine.

“Odeljenje saobraćajne policiju PU Zaječar apeluje na sve vozače da, ukoliko tokom praznika konzumiraju alkohol, ne učestuju u saobraćaju kao vozači. Ukoliko budu predmet kontrole saobraćajne policije može se desiti da budu i zadržani u stanici, u zavisnosti od toga koliku količinu alkohola imaju u svom organizmu”, istakao je Saša Filipović, oficir u Odeljenju saobraćajne policije.

Kako kaže, kazne su izuzetno stroge.

“Za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola predviđene su i odgovarajuće kazne, pre svega novčane, koje mogu biti izrazito velike. Pored toga predviđena je zaštita mera zabrane upravljanjem motornim vozilom, kao to da svaki prekršaj povlači i određeni broj kaznenih poena. Takođe, apelujemo na građane da vode računa i da poštuju ograničenje brzine kretanja, a što se tiče samog grada apelujemo da vode računa i kada je parkiranje u pitanju, odnosno da se parkiraju na mestima gde je dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje, kako ne bi ometali funkcionisanje saobraćaja”, navodi Filipović.

Pojačana kontrola saobraćaja počela je neposredno pre praznika, a sprovodiće se i posle nove godine.

“Naši saobraćajni policajci biće na terenu, vršićemo pojačanu kontrolu. Svaki vozač biće testiran na alkohol, te ih savetujemo da ne sedaju za volan u alkoholisanom stanju, već da se odluče za drugi alternativni prevoz”, poručuje Filipović.

S druge strane, novogodišnja noć gotovo da se ne može zamisliti bez petardi.

Međutim, upotreba pirotehničkih sredstava predstavlja ogroman rizik, a žrtve su uglavnom deca. Posledice mogu biti nemerljive, kao što su teške povrede sa trajnim posledicama po zdravlje, požar i eksplozija, ali i uznemiravanje građana i narušavanje javnog reda i mira.

Na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava upozoravaju i zaposleni u Policijskoj upravi Zaječar. Oni apeluju na sve građane da se tokom novogodišnjih praznika uzdrže od korišćenja pirotehničkih stredstava.

“Pre svega želimo da utičemo na svest građana i da im objasnimo da su pirotehnička sredstva vrsta eksplozivnih materija i da je upotreba istih veoma opasna. Ovom prilikom apelujemo na građane da prvenstveno najmlađe upute u svet pirotehnike, da im objasne da to zapravo nije igra i da može doći do velikih posledica po život i telo”, kaže Miodrag Đorđević, oficir Odeljenja policije PU Zaječar.

“Pirotehnička sredstva nisu samo petarde. To su razni prozvodi koji u svom sastavu imaju određenu dozu eksplozivnih smeša koje služe za postizanje efekata razaranja, praska, pucnja, dima i slično”, dodaje Đorđević.

Zakon o javnom redu i miru predviđa novčanu kaznu ili rad u javnom interesu za one koji upotrebom pirtehnike narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju bezbednost građana.

 

 

 

Dodaj komentar