Izdvajamo Kultura

Počeo 28. Međunarodni pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U Zaječaru je počeo 28. Međunarodni pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“. Festival je ove godine svečano otvorio glumac Branko Cvejić. Ove godine pozorišna publika će moći da vidi najbolje predstave iz zemlje i regiona. Takođe, biće održan i 2. Festival malih pozorišnih formi, u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

FOTO: zajecaronline.com

Pozorišni praznik u Zaječaru počeo je, već po tradiciji, polaganjem cveća na spomenik velikom glumcu Zoranu Radmiloviću.

FOTO: zajecaronline.com

Čast da pročita stihove posvećene Zoranu Radmiloviću ove godine pripala je zaječarskom istaknutom pesniku Saši Jelenkoviću.

Saša Jelenković, pesnik; FOTO: zajecaronline.com

Na svečanosti otvaranja 28. „Zoranovih dana“, direktor festivala i zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je istakao da grad Zaječar s dužnom pažnjom čuva uspomenu na glumčinu Zorana Radmilovića.

„Veliki tim ljudi u Zaječaru, zajedno sa Organizacionim odborom, i saradnicima, tokom cele godine radi na tome da „Zoranovi dani“ budu sve kvalitetniiji. Ja im zahvaljujem i nadam se da ćemo našu saradnju nastaviti i narednih godina. Zahvaljujem se saradnicima iz Beograda, Novog Sada, Niša, ali i iz Hrvatske, Bugarske i Republike Srpske.

Ovogodišnji „Zoranovi dani“ počeli su našom premijerom, što nas posebno raduje. HVALA našim glumcima i celom timu zaječarskog pozorišta. Posebno hvala Irfanu Mensuru i gostima Tanji Bošković i Lani Кaraklajić, što su nam podarili odličnu predstavu kojom se naš teatar već ponosi“, naglasio je Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Gradonačelnik Zaječara i predsednik Organizacionog odbora festivala, Boško Ničić je istakao da mu je drago da je ova sala već godinama u vreme festivala prepuna.

„Drago mi je što, za naše prilike, u ovome gradu gotovo da nema čoveka koji nije kupio kartu. To je samo dokaz da Zaječarci poštuju Zorana. Pokazujemo koliko poštujemo i cenimo i ovo pozorište.

Drago mi je što se i moj kolega, predsednik opštine Кnjaževac Milan Đokić, ali i ostale moje kolege iz Timočke krajine zalažu da ovo pozorište svoju aktivnost proširi. Imamo divne sale i u Кnjaževcu i u Negotinu i u Boru. Predstave koje ovde stvaramo, koje ovde nastaju, a sve su bolje i bolje, gostovaće onda i u drugim gradovima Timočke krajine. Veliko mi je zadovoljstvo što smo smogli snage da napravimo festival. Mislili smo da je prošle godine bio najbolji, ali ove godine je još bolji. Trudićemo se da naredni bude još bolji, sve to u čast velikana glume, našeg Zorana“, rekao je Ničić.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara; FOTO: zajecaronline.com

Na otvaranju festivala publici se obratio i Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki, gospodin Ilarion.

„Čitajući bilten festivala podsetio sam se krilatice koja glasi: „Umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani”. To me je podsetilo na onu reč Dostojevskog da će lepota spasiti svet.

U ovom vremenu današnjem jasno je da je pozorište plod Hristove nauke. Upravo smo čuli da je tema festivala porodica, što je svakako i briga naše Svete crkve – očuvanje porodice“, kaže Episkop timočki Ilarion.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki, gospodin Ilarion; FOTO: zajecaronline.com

„Zoranove dane“ svečano je otvorio poznati glumac Branko Cvejić. On je istakao da nikada nije bio u Zaječaru, niti na ovom festivalu, ali je zato radio sa Zoranom i živeo u istoj gradi sa slavnim glumcem.

„Možete li zamisliti mladog glumca koji stanuje u istoj zgradi u kojoj stanuje Zoran Radmilović. Кad je počela da se snima jedna serija, koja se zvala „Ceo život za godinu dana“ dobio sam ulogu da igram Zoranovog sina. Imao sam privilegiju da igram sa Zoranom.

Bilo je divno družiti se s njim. Bio je divan, duhovit, strašno duhovit, što je i pokazivao na sceni“, istakao je Cvejić.

Branko Cvejić, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Nakon svečanog otvaranja, usledila je premijera predstave „Petra“. Ljubitelje pozorišne umetnosti očekuje bogat program na 28. „Zoranovim danima“ u Zaječaru.

Kako je bilo na svečanom otvaranju 28. „Dana Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, pogledajte u galeriji fotografija:

2 komentara

  • ne mogu da verujem da boško dolazi obucen ovako…belo odelo..kakav je ovo car!!!pa jel imas malo ukusa kalasturo?????cist kretenizam..ne mogu da razumem?jel imas bre zenu,svalerku koja ce malo da te uputi u nesto lepo?ili si mogao samo u ovaj sako da stanes??sramota!!!

Dodaj komentar