fbpx
Najbolje iz Paraćina

Paunović: Za poslednjih 7 godina u Paraćinu izgrađeno oko 70.000 m2 poslovnog prostora

Od ukupno 841 preduzeća koja posluju u opštini Paraćin, 97,6% čine mala preduzeća, na teritoriji opštine posluje 15 srednjih i 7 velikih preduzeća. Više od polovine njih (447) bavi se trgovinom na malo i popravkom motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu, a od ostalih privrednih grana prisutne su i poljoprivreda, industrija hemije i nemetala, prehrambena industrija, građevinrstvo, tekstilna industrija,metalurgija i obrada metala, ali i turizam i usluge.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćina istakao je da je u poslednjih nekoliko godina u ovoj opštini 78 investitora izgradilo ili počelo da gradi objekte za poslovanje i proizvodnju.

” Ima mnogo investicija po pitanju malih i srednjih preduzeća u Paraćinu. U zadnjih nekoliko godina 78 investitora gradi ili je izgradilo objekte za poslovanje i proizvodnju. Gradi se ne samo u industrijskoj zoni, već i na drugim prostorima kao što su turistička mesta Grza i Sisavac, gde se grade objekti za turizam i ugostiteljstvo.

Reč je o gotovo 70.000 kvadrata poslovnog prostora što je za Paraćin mnogo”, kaže Paunović.

On je podsetio da je u Paraćinu nekadašnja fabrika štofova zapošljavala preko 2.000 radnika i da je mala je negde oko 52.000 m2 poslovnog prostora.

“Dakle, mi smo za poslednjih 7 godina u Paraćin uspeli da izgradimo i uložimo jednu i po fabriku štofa kroz mala i srednja preduzeća. Tu je zapošljen i veliki broj radnika u različitim delatnostima, od proizvodnje do turizma i ugostiteljstva”, navodi Paunović.

Prema njegovim rečima, Paraćin zaista doživljava jedan investicioni bum kada je reč o malim i srednjim preduzećima, a Paunović navodi da će se to nastaviti i nadalje.

” Opština Paraćin ima sreću da u zadnjih nekoliko godina ima potpisane ugovore sa organizacijama po pitanju velikog broja projekata koji se finansiraju državnim, ali i međunarodnim sredstvima. Ovde konkretno osim projekta izgradnje infrastrukturne u industrijskoj zoni sličan projekat je i za finansiranje poslova u opštini,projekat GIS-a.

Imamo i druge projekte koji se finansiraju međunarodnom sredstvima kao što je na primer izgradnja sistema odbrane od poplava, izgradnja sistema za vodosnabdevanje opštine Paraćin i većeg broja seoskih mesnih zajednica. Očekuje se i projekat za rekonstrukciju bolnice i doma zdravlja koji se takođe finansira državnim i međunarodnim sredstvima. Opština Paraćin priprema projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju šest osnovnih škola u gradu i selima, rekonstrukciju Centar za socijalni rad. Mnogi slični projekti se ovog trenutka realizuju”, najavio je Paunović.

On je dodao da će naredne godine biti rekordne po broju novozaposlenih.

Dodaj komentar