fbpx
Glas Paraćina Srbija

PARAĆIN: Dr Ivan Božinović, lekar Hitne pomoći sakuplja plastične flaše kako bi kupio medicinsku opremu za pacijente

Ivan Božinović, lekar Hitne pomoći iz Paraćina već 4 godine prikuplja plastiku i od tih para kupuje medicinsku opremu za Dom zdravlja. Akciji se priključio veliki broj građana Paraćina i okolnih sela, pa je posle prve skromnije donacije sada kupljena oprema vredna osam hiljada evra.

U nameri da Službu hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja, gde radi, napravi najboljom u Srbiji, dr Božinović je preko udruženja “Srpsko društvo za vanredne situacije”, čiji je osnivač, pokrenuo ovu JEDINSTVENU AKCIJU U SRBIJI, jer je kako kaže shvatio da svuda oko nas ima plastike u ogromnoj količini, koja na zemlji leži poput bačenog novca.

” To znači da je narod shvatio poentu priče, shvatio je da taj otpad koji su bacali ranije i spaljivali, išao u reke, potoke, zagađivao našu životnu sredinu.

Više to ne rade, nego se koristi za nabavku medicinske opreme za službu Hitne medicinske pomoći u Paraćinu”, kaže dr Božinović.

Plastiku sada skupljaju svi od Paraćina do Ćuprije, a redovno, prema Ivanovim rečima, odlazi i u Kazneno popravni dom kako bi pokupio otpad koji za grad i građane skladište i osuđenici.

Punktova za prikupljanje plastičnog otpada ima i po mnogim paraćinskim selima a akciju je podržala i Nacionalna služba zapošljavanja i lokalna samouprava.

“Cilj i želja jeste da napravimo Hitnu pomoć jedinstvenu u Srbiji. Znači, da imamo sve što je potrebno, da imamo mogućnost da zbrinemo pacijenta potpuno.

Da nema materijala, opreme ili bilo čega što može da zafali.

Neki monitor da nabavimo za Hitnu, EKG aparat, nakon toga, kada zaživi akcija, možemo da nabavimo ultrazvuk, a nakon toga kada se sve pokrene, dolazimo do skenera”, kaže Božinović.

Tri EKG aparata,14 aparata za merenje pritiska, mobilni inhalatori, setovi za opekotine, inhalaciju, šancove kragne, deo su kupljene opreme od novca koji se slio na račun prikupljanjem plastike.

“Izabrali smo najsavremeniju opremu koja će da nam pomogne da ukažemo pomoć svim našim pacijentima na samom terenu ili u službi hitne medicinske pomoći.

To znači da su građani sami sebi nabavili nešto što im je potrebno u slučaju da budu povređeni, bolesni, ili bilo šta od toga”, kaže Božinović.

Zajedno sa članovima porodice, komšilukom i članovima udruženja doktor Božinović širi saradničku mrežu.

Deo opreme biće kupljen i za ćuprijsku Hitnu pomoć jer su se akciji prikupljanja plastike priključili i građani Ćuprije i osuđenici u Kazneno popravnom zavodu.

On želi da što više ljudi shvati da se ovako ne pomaže samo očuvanju okoline već i omogućava kupovina zdravstvenih aparata i sredstava koji će svima biti na raspologanju.

Pogledajte do kraja priču dr Ivana Božinovića iz Paraćina, doktora kakvog ćete retko sresti:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar