Aniri Šalve

Otvoreno pismo “PRIJATELJIMA”

foto: erepublik.com

Znam samo jedno. Što mislim to i kažem. Nisam ona “karakterna osobina” kod čoveka pa da ćutim. Kad nešto nije kako treba, borim se do kraja da to ispravim. Nisam od onih koji ćute radi trunke hleba, naravno ja ne ćutim nikada. Uvek sam bio i biću kritičar svega lošeg. A danas ste vi meta moje kritike, dragi moji prijatelji. Da, vi.  Vi koji ćutite zbog plate koje nema više od šest meseci. Ćutite zbog straha, ćutite zbog milostinje koje će vam neko udeliti, a vi ste je pošteno zaradili.

Od čega živite? Kako idete do prijatelja sa one strane reke ? Vi iz Kotlujevca, kako idete do centra? Gde radite? Kolike su vam plate? Da li vam neko preti? Ucenjuje? Da li vas je strah? Da li vidite da vas vlast laže? Verujete ili se bojite? Zašto se postali ravnodušni? Možda ste oduvek takvi bili? Koga čuvate? Da li vas roditelji penzioneri izdržavaju? Šta, kad njih više ne bude bilo?

To su samo neka od pitanja koja me muče ovih dana. Sve je nekako otišlo u …… Svi nešto kukaju, plaču , nisu zadovoljni, a kada “ŠEF” samo migne, “PACOVI” se ustresu..Počnu halapljivo sve da proždiru, i ako su neki, samo trenutak ranije o svom kralju “PACOVA” govorili sve najgore.

Pun mi je inbox vašeg plakanja, dokumentacije o vašem ” PACOVU “. Ne interesuje me više ništa. Ako je vama dobro , meni je još bolje. Lupite šakom od sto i recite: “Dosta je više”. Ne, vama je lakše da neko drugi umesto vas prima udarce, i izigrava Hrista 2015. Ako bi moglo i vi bi ste me proboli kolcem i natakli “krunu” na glavu. Naravno, kada zlo vreme prođe, na belom konju  vi bi ste  ušli u Zaječar, i kao i 2000 godine usta bi vam bila rečenicom:” Eh, kad smo gulili đonove šetajući”. “Uvek smo bili uz tebe”….

Takvi ste vi, moji dragi prijatelji iz Zaječara. Licemerni, zli, zavidni. Samo kada bi vi mogli da živite a za nas vas boli….. Izvinite na primitivnim rečima, ali znam da vas “ŠEF” tako oslovljava, pa možda ovako i privučem vašu pažnju da vas probudim iz bunila u kome meditirate već dve godine.

Da li vas je bar malo stid? Osećate li mučninu zato što ste postali “poltroni”? Kako izgledate sebi kada se ujutru pogledate u ogledalo? Kako se osećate kada vam dete potraži pare za užinu, a vama je novčanik prazan? Ne razmišljate da udarite šakom od sto i kažete gromko: ” Dosta JE”?

Izgleda mnogo tražim. Želim da promenim nešto, ali izgleda kao “Don Kihot”, moja borba svela se na okršaj sa vetrenjačama. Možda i uspem u svojoj nameri, a to je da ste vi postali zajedno sa vašim šefovima, parodija našeg grada. O vama se priča, peva, šapuće, glumi….

Možda niste shvatili poentu mog pisanja. Teško je prihvatljiva istina. Ne tražim mnogo od vas… Samo da budete onakvi kakve sam vas poznavao. Nije teško, verujte mi. Mnogo je lakše biti ono što jeste, nego ono što niste, ali ako odlučite da živite sa žigom i maskom sadašnjeg šefa, molim vas ne šaljite više srcoparajuće poruke kako više ne možete da izdržite pritisak, kako vam je teško. Zapamtite jedno: ” Još teže će biti, ostaćete sami, i neće imati kome da se obratite”.

Pozdrav za ovaj put, vidimo se uskoro, vaš

Aniri Šalve

6 komentara

 • Postovani kolumnisti,
  Mislim da nije u redu da vredjate i provocirate ljude koji vec 10 godina zive u strahu. To sto su uplaseni i ne smeju da se bore za svoja prava ih je naucio vas “SEF” koji je imao jako bujnu mastu po pitanju pretnji i ucena onima koji bi bili spremni da se pobune. Sada kada njemu takve metode ne idu u prilog onda pljuje ljude. Gde ste bili svih ovih godina, ovo sto se sad desava je samo logican nastavak stvari.
  A o strahu i misevima nemate prava da govorite jer nemate smelosti da potpisete tekst. Kakve sitneinterese vi cuvate? Ako iznosis argumentovanu kritiku bez vredjanja nemas razloga da ne potpises kolumnu. Ja svoja pisanija potpisujem, jer sam slobodan gradjanin.

  • Gospodine Pericu, da li ste vi glasnogovornik sadasnje vlasti ili zacetnik nove ideje? Zasto ste toliko ostrasceni ?

 • Mislim da Dejan nije shvatio tekst. Koliko ja razumem, tekst govori o preletacima i ljudima koji su uz Mirkovica, ali na sve nacine autoru pokusavaju da se dodvore…Ili mozda gresim?

 • Postovani gospodine Pericu, licno mislim da je ovo pismo preostro ali smo u startu sa kolumnistima dogovorili da nema nikakve cenzure sa nase strane, sem ukoliko tekst grubo ne prekrsi neka eticka nacela.

  Pisanje pod pseudonimom je u skladu sa novinarskim nacelima.

  Da bi licno vas a i sve citaoce razuverili u deo koji ste napisali “vas SEF” mi vam nudimo jednu fer mogucnost. Da li zelite da napisete neki tekst o tom nasem sefu? Mozemo da se dogovorimo i da se objavi pod pseudonimom a mozete ga potpisati i punim imenom i prezimenom.

  Ako prihvatite nasu ponudu videcete i sami da ce vasi tekstovi biti objavljeni bez ikakve cenzure, pa onda mozda shvatite da mi nemamo sefa. A najmanje je to osoba na koju aludirate!

  Mozete pisati i o drugim temama vezanim za Zajecar, hocete o cesmama, maratonu koji se sprema ili o cemu god zelite.

  Ocekujemo odgovor!

 • Poštovani,
  Pokušaću u jednom komentaru da odgovorim na sve reakcije.
  – nisam se nadao da će moj komentar izazvati burne reakcije, to je samo stav običnog građanina,
  – u delu teksta imam utisak da kolumnista generalizuje stvari i proziva sve zaposlene u institucijama i preduzećima čiji je osnivač Grad, koji žive na rubu egzistencije i ne primaju platu. Smatram da nije umesno sve te ljude etiketirati kao poslušnike i “miševe”, pogotovo pod pseudonimom, jer je i takav način pisanja vrsta straha. Preletači me ne interesuju,
  – pisanje pod pseudonimom ne isključuje poštovanje određenih etičkih normi i nosi određenu moralnu odgovornost (neprimerene su generalizacije, uvrede i vulgarnost). Takva vrsta pisanja se obično, po mom mišljenju, koristi kada se iznose neka dokumenta i podaci vezana za određene koruptivne radnje, pronevere i zloupotrebe, kako bi se zaštitio izvor.
  – moj dobronameran savet administratoru je, obzirom da se ne poznajemo, da ne nudi olako objavljivanje kolumne jer ima raznih likova na netu,
  – cenzuru na vašem portalu nikada nisam pominjao, svi moji kometrari do sada su objavljeni (moje pohvale) i nisam protiv postojanja ovakvog portala,
  – ja nisam ni novinar, ni kolumnista, ni politički analitičar, tako da nisam vičan tom poslu i nemam nameru da pišem tekstove za bilo koji portal. Ponekad pošaljem komentar kao građanin, ali to nije vredno pažnje šire javnosti. Nemam nameru da svoje slobodno vreme trošim na pisanje o zaječarskim političatima-zanatlijama (svih opcija),
  – česme, četke, metle, maraton, atletiku, vodovod i sl. nisam pominjao u bilo kom kontekstu,
  – nisam glasnogovornik ni jedne opcije, ponajmanje ove dve despotske koje su podelile naš grad. Moji komentari samo ukazuju da to što nam se sada dešava nije nastalo preko noći, već su se ti mehanizmi baštinili bar jednu deceniju unazad.
  Nemam nameru da se bilo kome pravdam, samo se nadam moje pisanje nije nikoga povredilo i ne bi više da komentarišem i ulazim u dalje diskusije. Izvinjavam se zbog dužine komentara.
  Srdačno

 • ko da lupi sakom o sto ,,od toga nema nista ,,pre ce da cute i gladuju nego da isteraju sve ove iz zajecara ,,mislim i na jednog i drugog ,,,dok god nam takvi vode i zemlju i grad obican narod ce biti u jos goroj situaciji ,,ovi bre nemaju meru zatvorise sve sto je radilo ,,, pa dokle vise

Dodaj komentar