Kultura

Otvoren 6. Festival hrišćanske kulture u Zaječaru

Foto: Zaječar Online
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U porti Saborne crkve u Zaječaru danas je svečano otvoren 6. ,,Festival hrišćanske kulture“ u Zaječaru, a prisutnima se obratio najpre gradonačelnik Boško Ničić, a zatim i episkop timočki gospodin Ilarion.

Eparhija timočka po šesti put je organizovala Festival hrišćanske kulture. Svečano otvaranje festivala održano je danas u porti Saborne crkve, u Zaječaru. Na otvaranju je nastupio Crkveni hor Sv. Majke Angeline iz Nikšića.

Otvaranje festivala otpočelo je govorom Boška Ničića. Ničić je istakao značaj ovog festivala, ali je i najavio izmenu datuma Dana grada.

Foto: Zaječar Online

,,Nadam se da uskoro, možda već sledeći festival, otvorimo u novom hramu koji će biti ponos generacija.

Takođe verujem da će već za tri dana, na predlog naše eparhije i našeg vladike odbornici skupštine grada izglasati da Dan grada bude nešto što više nema veze sa ideologijom, nego ima veze sa tim promišljenjem koji nam je poslao Gospod kada je spasio ljude ovog grada 6. oktobra.“

Prisutnima se obratio i episkop timočki gospodin Ilarion. Tihim tonom govorio je o samoj srži hrišćanstva i cilju održavanja Festivala hrišćanske kulture.

Foto: Zaječar Online

,,Važno je da mi znamo da i nakon završetka svete liturgije, mi tek onda treba da živimo liturgiju.

U okviru ovog festivala, koji sada svečano otvaramo, imaćemo upravo dva jubileja koja su pomenuta, Svetog Vasilija Otroškog i godišnjicu velikog ruskog pisca Dostojevskog. Zbog kratkoće roka, koji imamo za ovaj festival, smatrali smo za umesno da festival ne opterećujemo sa druga dva veoma značajna jubileja koja nam predstoje. U periodu od 6. do 8. oktobra mi se nadamo da obeležimo godišnjice vezane za godišnjicu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i stogodišnjicu od upokojenja Melentija Hilandarca.“

Nakon govora episkopa timočkog Ilariona besedu o Svetom Vasiliju Ostroškom održao je protoprezviter-stavrofor mr Slobodan-Boban Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki.

,,Danas je hrišćanska kultura ono što nam treba. Kultura je danas u krizi, uopšte u svetu. Brzina informacija, protok informacija, samoreklamerstvo sve je to nešto što urušava naš život i civilizaciju. Zato, hrišćanska kultura temelji osnov uvek aktivna, aktuelna i sadržajna, a nekada treba biti i proročka“, istakao je protoprezviter-stavrofor mr Slobodan-Boban Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki.

Prisutni su imali priliku da premijerno pogledaju film „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja”, nakon čega je usledila i tribina o samom filmu kada je govorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion, Njegovo Preosveštenstvo Episkop stobijski i mjestobljustitelj strumički David, dr Jasmina Ćirić, docent Filološko-umetničkog Fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, Mira Lolić-Močević, urednica „Televizije Hram” i katiheta Branislav Ilić, autor filma.

Dodaj komentar