fbpx

Opština Paraćin u službi investitora – Izuzetni uslovi za otpočinjanje biznisa

Preporuka:

Odbojkašice Zaječara 1949 počistile Nišlijke sa 3:0

U okviru 6. kola Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice vraćaju se sa gostovanja Milenijumu u Nišu sa celim plenom. Trijumfom...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar...

Dnevni horoskop za ČETVRTAK – 5. decembar 2019. godine

Mesec je u znaku Riba i danas sve do večeri, te je i ovaj dan predviđen za lagani ritam,...
- Reklama -

Po pitanju privlačenja investitora prednost opštine Paraćin je njen odličan geografski položaj, jer se ona nalazi na 156. kilometru Međunarodnog auto-puta od Niša ka bliskom istoku, na početku Međunarodnog puta za Zaječar i Bugarsku, kao i na priključnoj saobraćajnici puta ka Kruševcu, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Pored izuzetnog geografskog položaja i dobrih saobraćajnih veza, ova opština nudi izuzetne infrastrukturne uslove za otpočinjanje proizvodnje, kako domaćim,  tako i inostranim investitorima.

Službe opštine Paraćin pružaju pomoć i velika su podrška onima koji žele da započnu poslovanje u ovoj lokalnoj samoupravi, navode u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoji ističu da su oni servis potencijalnim investitorima i lokalnoj privredi u davanju svih neophodnih informacija i pružanju logističke podrške do poslednje faze realizacije investicije.

Irena Milošević / foto: Zaječar online

Prema rečima Irene Milošević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dijasporu u Paraćinu, ovo opština poštuje i primenjuje sve zakonske procedure, tako da je u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji uveden elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola u postupku objedinjene procedure. Time je, kako ističe Milošević, investitorima olakšano poslovanje u smislu uštede vremena.

“ Sve procedure su javne tako da investitor u svakom trenutku može videti status svog zahteva.

Pored olakšanih procedura za izgradnju, investitori su oslobođeni plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne i skladišne objekte u skladu sa Zakonom i Odlukom SO Paraćin o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta“, kaže Miloševićka.

Prema njenim rečima, Paraćin pored dobrih saobraćajnih veza ima i dobre infrastrukturne uslove za otpočinjanje proizvodnje. Ova lokalna samouprava ima industrijsku zona „Zmič“ u opštinskom vlasništvu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom.

Industrijska zona „Zmič“ / foto: Zaječar online

“ U skladu sa propisima, investitorima koji ispune zakonske uslove, možemo ponuditi besplatno zemljište u industrijskoj zoni, ali i neke druge pogodnosti u skladu sa odredbama koji važi za čitavu teritoriju Srbije.

Pored privrednika iz Paraćina prednosti industrijske zone Zmič prepoznali su i privrednici iz regiona, koji su iskoristili tu mogućnost brzog započinjanja proizvodnje, zahvaljujući efikasnoj administraciji“, ističe Irena.

Ona dodaje da je u opštini sve planski pokriveno: građevinske dozvole dobijaju se odmah pa svaki investitor može brzo i lako da kupi parcelu i započne realizaciju svoj investicije.

Industrijska zona „Zmič“ / foto: Zaječar online

Lokalni podsticaji i olakšice za investitore i postojeću privredu koje opština daje ograničeni su propisima, pa tako investitori koji žele da grade stambeni objekat pojedinačno, industrijski objekat koji ne podleže oslobađanju po Zakonu o planiranju i izgradnji ili objekte za poslovanje ili usluge imaće, prema rečima Irene Milošević smanjeni doprinos za izgradnju za čak 40% u slučaju da iznos plate odjednom. Dok je s druge strane fizičkim licima, odnosno investitorima, preduzetnicima i pravnim licima koji grada objekte prema njihovoj nameni dozvoljeno da plate iznos doprinosa za izgradnju podeljen u 24 jednake mesečne rate.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i dijasporu opštine Paraćin ističu da su preduzeća i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji opštine oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i da to važi za sve, osim za one koji imaju godišnji prihod preko 50 miliona dinara.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Svetski dan horskog pevanja u Zaječaru

Svetski dan horskog pevanja obeležen je u petak, 6. decembra u zaječarskom Pozorištu besplatnim koncertom horova iz Zaječara, Bora, Negotina i Sokobanje koji su...

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizuje još jednu humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. "Pozivamo sve građane da se...

Oblačno vreme u Zaječaru

U Srbiji je danas umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa slabom, kratkotrajnom kišom. Vetar slab i promenljiv, jutarnja temperatura od 1 do 6 stepeni,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: