fbpx

Opština Paraćin u službi investitora – Izuzetni uslovi za otpočinjanje biznisa

Preporuka:

Hypnotunez ponovo u Omladinskom centru

Ukrajinski sastav koji je pre 3 meseca zapalio zaječarsku publiku vraća se u Omladinski centar i obećava još jedan...

Donirane knjige stižu u ŠOSO „Jelena Majstorović“

Matična biblioteka "Svetozar Marković" iz Zaječara po prvi put se ove godine priključila akciji povodom 14. februara Međunarodnog dana...

Knjige na dar ŠOSO „Jelena Majstorović“

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga 14. febuara, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara priključila se akciji sa idejom da...
- Reklama -

Po pitanju privlačenja investitora prednost opštine Paraćin je njen odličan geografski položaj, jer se ona nalazi na 156. kilometru Međunarodnog auto-puta od Niša ka bliskom istoku, na početku Međunarodnog puta za Zaječar i Bugarsku, kao i na priključnoj saobraćajnici puta ka Kruševcu, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Pored izuzetnog geografskog položaja i dobrih saobraćajnih veza, ova opština nudi izuzetne infrastrukturne uslove za otpočinjanje proizvodnje, kako domaćim,  tako i inostranim investitorima.

Službe opštine Paraćin pružaju pomoć i velika su podrška onima koji žele da započnu poslovanje u ovoj lokalnoj samoupravi, navode u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoji ističu da su oni servis potencijalnim investitorima i lokalnoj privredi u davanju svih neophodnih informacija i pružanju logističke podrške do poslednje faze realizacije investicije.

Irena Milošević / foto: Zaječar online

Prema rečima Irene Milošević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dijasporu u Paraćinu, ovo opština poštuje i primenjuje sve zakonske procedure, tako da je u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji uveden elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola u postupku objedinjene procedure. Time je, kako ističe Milošević, investitorima olakšano poslovanje u smislu uštede vremena.

“ Sve procedure su javne tako da investitor u svakom trenutku može videti status svog zahteva.

Pored olakšanih procedura za izgradnju, investitori su oslobođeni plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne i skladišne objekte u skladu sa Zakonom i Odlukom SO Paraćin o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta“, kaže Miloševićka.

Prema njenim rečima, Paraćin pored dobrih saobraćajnih veza ima i dobre infrastrukturne uslove za otpočinjanje proizvodnje. Ova lokalna samouprava ima industrijsku zona „Zmič“ u opštinskom vlasništvu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom.

Industrijska zona „Zmič“ / foto: Zaječar online

“ U skladu sa propisima, investitorima koji ispune zakonske uslove, možemo ponuditi besplatno zemljište u industrijskoj zoni, ali i neke druge pogodnosti u skladu sa odredbama koji važi za čitavu teritoriju Srbije.

Pored privrednika iz Paraćina prednosti industrijske zone Zmič prepoznali su i privrednici iz regiona, koji su iskoristili tu mogućnost brzog započinjanja proizvodnje, zahvaljujući efikasnoj administraciji“, ističe Irena.

Ona dodaje da je u opštini sve planski pokriveno: građevinske dozvole dobijaju se odmah pa svaki investitor može brzo i lako da kupi parcelu i započne realizaciju svoj investicije.

Industrijska zona „Zmič“ / foto: Zaječar online

Lokalni podsticaji i olakšice za investitore i postojeću privredu koje opština daje ograničeni su propisima, pa tako investitori koji žele da grade stambeni objekat pojedinačno, industrijski objekat koji ne podleže oslobađanju po Zakonu o planiranju i izgradnji ili objekte za poslovanje ili usluge imaće, prema rečima Irene Milošević smanjeni doprinos za izgradnju za čak 40% u slučaju da iznos plate odjednom. Dok je s druge strane fizičkim licima, odnosno investitorima, preduzetnicima i pravnim licima koji grada objekte prema njihovoj nameni dozvoljeno da plate iznos doprinosa za izgradnju podeljen u 24 jednake mesečne rate.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i dijasporu opštine Paraćin ističu da su preduzeća i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji opštine oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i da to važi za sve, osim za one koji imaju godišnji prihod preko 50 miliona dinara.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: