Politika

POČELA 7. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici odbacili Predlog odluke o dodatnoj zaštiti PORODILJA na teritoriji grada

U Zaječaru je danas tačno u 10 sati otpočela 7. sednica Skupštine grada Zaječara.

Pre početka razmatranja tačaka dnevnog reda, odbornici su većinom glasova ODBILI da u dnevni red uvrste predlog Odluke o izmenama i zaštiti porodilja na teritoriji grada, koju je podneo odbornik koalicije “Pobeda za naš grad” Miloš Stojadinović.

Iako je ova odluka imala za cilj poseban podsticaj rađanja dece kao i poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece u prvoj godini života, gradski odbornici bili su mišljenja da je neadekvatna, tj. podneta u pogrešno vreme, jer je kraj godine pred nama, te su je većinom glasova odbili.

foto: www.nezavisne.com

Predlog se naime odnosio na to da novčani iznos na ime jednokratne novčane naknade za rođenje deteta, i to prvorođeno dete treba da iznosi 40.000, dinara, za drugorođeno dete 60.000,00 dinara, a za treće i svako naredno dete 100.000,00 dinara.

U obrazloženju predloga odbornika Miloša Stojadinovića, predviđenim izmenama uveo bi se još jedan oblik zaštite, i to pravo na mesečnu naknada za nezaposlene porodilje u visini od 20.000,00 dinara do navršenih godinu dana deteta, kao i isto pravo u visini 25.000,00 dinara koje je rezervisano za samohrane roditelje kao posebno ugroženu kategoriju.

” B roj stanovnika u Srbiji od 2006. do 2017. godine smanjen je za približno pola miliona, što znači da se na godišnjem nivou broj stanovnika smanji za oko 35.000 ljudi, imajući u vidu brojke Republičkog zavoda za statistiku.

U gradskim naseljima prosečna starost majke je 30,4 godina. Republika Srbija je inače na poslednjem mestu u Evropi po broju rođenih u odnosu na broj umrlih.

Imajući u vidu negativne tendencije u pogledu prirodnog priraštaja u Republici Srbiji, a koji svoje sumorne brojke naročito beleži na teritoriji Istočne Srbije u vidu tzv. „bele kuge“, postoji poseban interes grada Zaječara da preduzme odlučne korake u vođenju politike podsticaja nataliteta i sprečavanja demografskog pražnjenja.

Izmenom pomenute odluke, grad Zaječar bi svoju pažnju usmerio na rešavanje egzistencijalnih pitanja koja imaju isključivi prioritet u odnosu na sva ostala esencijalna pitanja o kojima grad vodi računa”, istakao je za govornicom odbornik Stojadinović.

Imajući u vidu napred navedno, kao i činjenicu da je grad dobio novčanu pomoć od strane Vlade Republike Srbije u visini od 380 miliona dinara, te da je uz pomoć iste isplatio sva zaostala dugovanja prema porodiljama, i da se u skladu sa tim više neće imati izdatke na ime sudskih troškova po ovom osnovu, predstavnici opozicije su smatrali da su se stekli uslovi za usvajanje izmene pomenute odluke.

“Predlažem da se po ovom pitanju ne takmičimo prema tome Ko je podneoodluku, odnosno ko pripada kojoj političkoj opciji, već da stvarno donesemo jednu korisniku odluku i za porodilje i za grad Zaječar”, apelovao je Stojadinović.

Međutim, odbornici Srpske napredne stranke koji čine većinu glasali su protiv tako da se ova tačka nije našla na dnevnom redu!

2 komentara

  • Bruka i Sramota,Vasi potomci imaju mame i tate po skupstini sa velikim platama,da radite u Putevima,ili drugoj firmi koja ne daje platu ,izglasali bi zakon iz mesta. Sramite se!

Dodaj komentar