Politika

Odbornica Dragana Rašić u sukobu interesa – smatra Agencija za borbu protiv korupcije

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenje kojim se utvrđuje da je Dragana Rašić, odbornica Skupštine grada Zaječara bila u sukobu interesa, time što je u isto vreme uz navedenu javnu funkciju obavljala i dužnost člana Saveta 4. Mesne zajednice „Nikola Pašić“. U svoju odbranu, Rašić navodi da je ostavku na funkciju članice Saveta MZ podnela još u maju 2019. godine.

Nakon izbora za članove Saveta mesnih zajednica koji su na teritoriji Zaječara održani marta 2018. godine, nekoliko gradskih odbornika, svi iz opozicije, našlo se u sukobu interesa po stavu Agencije za borbu protiv korupcije.. Oni su pored funkcije koju obavljaju izabrani i za članove Saveta gradskih mesnih zajednica i time, smatra Agencija, prekršili Zakon.

Dragana Rašić je kako ističe, uz odbornike opozicije Miloša Stojadinovića, Miše Stanojlovića, Nenada Ristovića i Miodrag Stamenović, izabrana za člana Saveta Mesne zajednice i sama je podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći mišljenje od njih.

Njen slučaj je kako kaže očigledno najinteresantniji, jer je, kako tvrdi, zato i najbrže rešen.

“ Ja sam bila član Saveta 4. Mesne zajednice. Ta MZ je specifična, jer jedino u njoj opozicije imala tanku većinu  i nakon moje ostavke, ali i ostavke predsednice MZ sada naprednjaci imaju većinu u toj Mesnoj zajednici“, kaže Rašić.

Zato Rašić sumnja da je „njen slučaj“ najbrže rešavan. Rašić napominje da je još maja 2019. godine podnela ostavku na funkciju člana Saveta MZ „Nikola Pašić“, u isto vreme kada je to zbog zdravstvenog stanja učinila i predsednica MZ Nada Capurelović.

U obrazloženju rešenja stoji da je Rašić kriva i da između javne funkcije odbornika i obavljanja dužnosti člana Saveta mesne zajednice na teritoriji istog grada postoji odnos zavisnosti koji bi mogao da utiče na nepristrasnost funkcionera u vršenju ove javne funkcije.

„To je zbog toga što u ovom slučaju isto lice kao odbornik učestvuje u donošenju odluke o budžetu grada u okviru koje se obezbeđuju sredstva za mesnu zajednicu, u kojoj obavlja dužnost člana Saveta. Tako da nesumnjivo postoji odnos zavisnosti koji je funkcioner u vršenju javne funkcije dužan da izbegava“, navodi se u obrazloženju.

Dragani Rašić pomenutim rešenjem izrečena je mera o javnom objavljivanju pomenute odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nakon izbora za na funkciju odbornika, izabrana sam na izborima za člana saveta mesne zajednice o čemu sam blagovremeno podela prijavu agenciji za borbu protiv korupcije o vršenju te dve funkcije istovremeno, od kojih je funkcija odbornika javna, a člana saveta mesne zajednice nije – ističe Rašić.

Ona dodaje da ovde nema reči ni o kakvoj korupciji, prosto reč je o tome da je ovo samo mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije i čitav slučaj prosleđen je dalje Upravnom sudu.

Proces će ići dalje na upravni sud zato što Agencija za borbu protiv korupcije nije uzela u obzir da je moje vršenje dužnosti člana saveta 4.mesne zajednice prestalo 13.05.2019. godine, pre okončanja postupka pred Agencijom, gde sam Agenciju o promeni svog statusa blagovremeno obavestila, kao i javnost na pres konferenciji Demokratske stranke od 14.05.2019.

Dakle, pre završetka postupka pred agencijom prestao je da važi sam uzrok pokretanja postupka, a mišljenje o tome da sam u sukobu interesa doneto je pre završetka samog postupka – dodaje Rašić.

Ona smatra da je bilo kakvo dovođenje njenog imena i dela u vezu sa korupcijom moguće  samo na ovaj način, na mala vrata velikim pritiskom, fabrikovanjem afera koje ne postoje.

Ovo je situacija koja me ni na koji način neće pokolebati da nastavim svoju političku borbu sa još većom energijom i entuzijazmom. Vera u PROMENU i bolje društvo ovakvim činom bolesnog sistema još više se učvršćuje – zaključuje Rašić.

Dodaj komentar