Politika

Obeležen DAN DRŽAVNOSTI u Zaječaru (FOTO)

Građani Srbijе danas proslavljaju Dan državnosti u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti obеlеžеn jе u Zajеčaru polaganjеm vеnaca na spomеnik junaku Prvog srpskog ustanka Vеljku Pеtroviću, simbolu borbе timočkog i srpskog naroda za oslobođеnjе.

Nakon Himne „Bože pravde“ prisutnima se obratio Dragan Mitrović ispred zaječarskog SUBNOR-a rečima da je Sretenjski ustav i oko kratkog veka ostao simbol srpskog prkosa i Slobodan stvarajući kome smo dobili državu.

“ Sretenjski ustav u Srbiji, još uvek autonomnoj kneževini, u okviru Osmanske imperije promoviše srpski kao službeni jezik, deklariše neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, zabranjuje kuluk i proglašava slobodu raspolaganja zemljom.

Pisac ovog ustava iz 1835. godine u to vreme najprogresivnim u u Evropi bio je Dimitrije Davidović, koji je zbog toga imao probleme sa dinastijama Obrenović i Karađoršević.

Svi ovi događaji razlog su što se 15. februar Sretenje proslavlja kao državni praznik, a mi u znak sećanja i zahvalnosti prema svim ustanicima i državotvorcima obeležavamo ovaj dan“, istakao je Mitrović.

Na spomenik Hajduk veljku vence su najpre u ime grada položili pomoćnici gradonačelnika Elena Petrović, Saša Ivanović i Sunčica Lalić.

Pored delegacije Grada, vence su položili i predstavnici degacije Komande za razvoj Timočke brigade – garnizona Zaječar, delegacije SUBNOR-a, Potomaka ratnika 1912-1920, Ratnih vojnih invalida, Organizacije rezervnih vojnih starešina i Udruženje vojnih penzionera.

Uspesi u Prvom i Drugom ustanku, poznati u evropskoj istoriji kao „srpska revolucija“, omogućili su da u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića budu udareni temelji moderne srpske nacije i države.

Ovaj datum uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države, a kao nacionalni praznik slavi se od 2002. godine.

1 komentar

Dodaj komentar