fbpx
Politika

NIČIĆ: „DŽABA VAM SVIRAČI, IZBORI SU ČISTA MATEMATIKA“…Ali kakva?!

Predstavnici koalicije „Naša kuća Zaječar“ održali su danas konferenciju za medije kako bi objavili svoje viđenje preliminarnih rezultata na izborima za članove saveta mesnih zajednica koji su u Zaječaru održani u nedelju, 18. marta.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da je „busanje“ opozicionih lidera da su pobedili na izborima potpuno suludo.

“ Oni nisu uspeli da sakupe dovoljan broj kandidata za članove mesnih zajednica.

Od 71 kandidata koliko ima u 5 mesnih zajednica u gradu, oni su učestvovali samo sa 50 kandidata.

Koncentrisali su se isključivo na gradske mesne zajednice i tu su uspeli da izmanipulišu“, istakao je Ničić.

Prema njegovim rečima od 342 kandidata koliki je broj članova saveta svih mesnih zajednica u gradu i selima koalicija „Naša kuća Zaječar“ – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Pokret snaga Srbije Bogoljub Karić osvojili su ukupno 287 mandata, dok je koalicija „Pobeda za naš grad“ osvojila samo 38.

To je dovoljan pokazatelj ko je pobednik na ovim izborima istakao je Ničić uz konstataciju da je ukupna izlaznost na izborima bila izuzetno mala, svega 15-ak %.

Na konferenciji je istaknuto i da je najveća izlaznost zabeležena u mesnoj zajednici Veliki Jasenovac 67%, u Šipikovu 58%, Šljivaru 40,93% i Velikom Izvoru 41,38%.

Izlaznost u gradskim mesnim zajednicama bila je poražavajuće mala, pa je:

 • u I mesnoj zajednici „Timok“ glasalo svega 11,7 % upisanih u birački spisak,
 • u mesnoj zajednici „Kraljevica“ 13,8%,
 • u MZ „Karađorđev venac“ 9,97% birača,
 • u mesnoj zajednici „Nikola Pašić“ 12,8%
 • i najveća, ali i dalje izuzetno niska izlaznost zabeležena je u najvećoj gradskoj mesnoj zajednici „Kotlujevac“ gde je glasalo svega 16% upisanih građana u birački spisak.

Za izuzetno malu izlaznost gradonačelnik je okrivo Gradsku izbornu komisiju, koja je po njegovom mišljenju trebalo da animira građane i na vreme ih vreme informiše o važnosti ovih izbora.

“ U Zvezdanu na primer nisu ni bili podeljeni izborni listići zahvaljujući pošti koja ih nije isporučila na vreme.

Međutim ukoliko se zaista utvrdi da gradska izborna komisija nije radila dobro svoj posao, odbornici će glasati o tome i svi članovi GIK-a biće promenjeni“, istakao je Ničić.

Aludirajući na obmanu birača od strane njegovih političkih neistomišljenika, Ničić je istakao da je veliki broj odborničkih kandidata bio na listama za članove saveta mesnih zajednica, što ih dovodi u sukob interesa ukoliko odluče da zadrže mandate u gradskom parlamentu.

„Birači su obmanuti time što je veliki broj odborničkih kandidata bio na listama za članove saveta mesnih zajednica.

Oni nikako ne mogu biti kandidati i to jedino mogu da ostvare u slučaju da se odreknu svojih odborničkih mandata i da zadrže svoje pozicije u mesnim zajednicama.

Ukoliko to ne učine, onda u četvrtoj mesnoj zajednici većinu imamo mi“, naglasio je Ničić.

I predsednik zaječarskih socijalista doktor Mirko Nikolić istakao je da niko od pomenutih političkih grupacija nije kandidovao ljude proforme i priznaje da je koalicija oko koji je on okupljen izgubila prvu, drugu, treću i četvrtu mesnu zajednicu, ali su zato pobedili u petoj najvećoj.

„Pobedili smo u svim selima, osim u Velikom Izvoru, pobedili smo u petoj mesnoj zajendici, najvećoj, izgubili u prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj.

Socijalistička partija Srbije je zadovoljna učešćem u ovoj koaliciji i ostvarenim zajedničkim rezultatima i našim posebnim.

Oko 85% mandata je koalicija ostvarila zajedno,  ako to razbijemo na nekoliko stranka, najjaača stranka je osvojila oko 250 mandata ili  74%, SPS zajedno sa Jedinstvenom Srbijom 41 mandat ili 12%, opozicioni blok je osvojio 38 mandata ili 11% i ostalo je na na tri grupe građana“, navodi Nikolić.

Gradonačelnik Zaječara s ponosom je istakao na konferenciji za novinare da Srpska napredna stranka po prvi put nije koristila nikakve resurse kako bi ostvarila što bolje rezultate na izborima.

“ Lično sam odbio bilo kakvu promociju i gostovanje na televizijama.

Tako je opozicija shodno zakonu, a mimo zakona dobila više članova mesnih zajednica nego što im pripada.

Moram da napomenem da sam ja 2013 godine predvodeći Pokret za Krajinu osvojio 19 odbornika na izborima nisam imao pravo ni na jednog člana saveta.

Zakon je takav, izbori su takvi i tu mi ne možemo ništa.

Ako mislite da je rezultat ovih izbora izraz volje građana Zaječara, ja se izbora ne bojim.

Ako neko misli da je pobedio, a ustvari nije bio sposoban da sakupi dovoljan broj potpisa da kandiduje svoje ljude za članove saveta, ni protiv toga nemam ništa protiv.

Tamo gde su pobedili želimo im uspešan rad i da obezbede sve ono što su građanima obećali.

A 2021.godine na lokalnim izborima građani će oceniti kako smo radili.

Jedino što mogu da im poručim jeste „DŽABA VAM SVIRAČI, IZBORI SU ČISTA MATEMATIKA“, zaključio je Ničić.

A matematika je sledeća…

Sudeći prema izjavama gradonačelnika Ničića, predstavnici vladajuće koalicije pozivaju se na sledeće rezultate:

 1. Koalicija „Naša kuća Zaječar“ Srpska napredna stranka Socijalistička partija Srbije Jedinstvene Srbije i pokret snaga Srbije Bogoljub Karić osvojila je 26.748 glasova ili 54,56% mandata;
 2. Koalicija „Pobeda za naš grad“ osvojila je 16.148 glasova, odnosno 32,94%;
 3. Grupa građana “ Za naš Veliki Izbor – Neli Nikolić“ osvojila je 2.587 glasa ili 5,28%;
 4. Grupa građana „Ljudi su preči od velikih reči – ZA Kotlujevac“ osvojila je 992 glasa ili 2,2 odsto;
 5. Vlaška stranka „Most“ osvojila je 885 glasa ili 1,71 procenat;
 6. Grupa građana „Montoja i pravednici“ osvojila je 608 glasa ili 1,24 odsto;
 7. SDPS osvojio je 479 glasa ili 0,98 odsto;
 8. Srpska radikalna stranka osvojila je 392 glasa ili 0,80 odsto
 9. i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije osvojio je 183 glasa ili 0,37 odsto.

Na danas održanoj konferenciji za novinare Gradska izborna komisija jasno je istakla:

Na izborima za Savete mesnih zajednica pravo glasa imalo je 40.152 birača, od kojih je svoje biračko pravo iskoristilo ukupno 6100, što u procentima iznosi 15,19%

Dakle, istina je da je glasalo svega 6100 građana Zaječara, ali je svako od njih imao pravo da zaokruži po onoliko članova saveta koliko se biralo u toj mesnoj zajednici. 

Po pravilu su članovi Gradske izborne komisije trebalo da pre izbora za Savete mesnih zajednica izađu pred građane i objasne im njihova prava i način na kojima se glasa…pa bi tako razumeli njihovu matematiku od 49.022 glasa na izborima na kojima je glasalo nešto više od 6000 građana!

Međutim, s obzirom na to da u ostale 34 mesne zajednice u skladu sa odredbama člana 22. stav 4. Odluke o mesnim zajednicama, izbori nisu održani jer je broj kandidata bio jednak, odnosno manji od broja članova Saveta mesne zajednice koji se bira…

Pitanje je prosto…

 • Ako je kako naprednjaci tvrde od ukupno 342 mandata na području grada 287 članova saveta osvojila koalicija „Naša kuća Zaječar“ na osnovu 26.748 glasova, a sa 16.148 glasova koalicija okupljena oko doktora Nenada Ristovića dobila 38 člana… čiji članovi „više“ vrede i kako se izboriti sa ovom višom matematikom?

Zar nije logično, da ako je neko osvojio preko 26.000 glasova za oko 290 članova saveta, onda bi drugi sa 16.000 glasova trebalo da imaju 171 člana saveta…jer je to prava proporcionalnost…

Međutim, ni ta matematika ne bi valjala jer znamo da se biralo ukupno 342 člana saveta u svim mesnim zajednicama!

Onda bi jednačina bila sledeća…

49.022 : 342 = 26.748 : X

(gde X označava broj članova saveta koji bi trebalo na osnovu osvojenih glasova da dobije opozicija)

REZULTAT: X =186 mandata za koaliciju „Naša kuća Zaječar“, a ne 287 kako oni prikazuju!

 • U u korist opozicije jednačina bi bila sledeća:

49.022 : 342 = 16.148 : X

REZULTAT: X = 112 mandata za koaliciju „Pobeda za naš grad“, a ne 38 kako je „nečija“ matematika nalaže!

Međutim… vldajuća garnitura će se verovatno pozvati na činjenicu da izbora u 34 mesne zajednice nije ni bilo…pa je zato rezultat takav kakav jeste.

S toga…

Dok zvaničnih objava od strane Gradske izborne komisije ne bude bilo, ponovićemo gradonačelnikovu devizu „DŽABA VAM SVIRAČI, IZBORI SU ČISTA MATEMATIKA“!

2 komentara

 • e vladika vladika…i dalje nemas cime da razmisljas..ipak si ti malo popriglup..pa racunaj malo..imas i nekog iz familije koji zna da sabira a ne samo da ODUZIMA..ali navika je navika..i smeni bre ove iz gradskog odbora..ma oni su krivi..proteraj i sve ove sto su glasali za ristovića..i oni su krivi..ne znam ko je smeo da se drzne da glasa za njega..a pretio si im..ibacivao listićei u sred noci pred same izbore..i nisi podelio ni listiće..i davao po selima vec pripremljene listiće..ma smeni sve..ali ni to ti nece pomoći..i da ne zaboravim..LEPO SI ISPAO NA N! VEČARAS..BROJ 1 u SRBIJI…malo li je…prostakušo..

 • Da, izbori su cista matematika… u cetiri izborne jedinice od pet u Zajecaru Boskov SNS demoliran. Dakle, prezadovoljni bi trebalo da bu dr Ristovic i koalicioni partneri…ko govori drugacije ima problem…

Dodaj komentar