Društvo

Nema više sahranjivanja nedeljom i državnim praznicima!

Odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici usvojili su i izmenu Odluke o upravljanju grobljima i pogrebnim uslugama na teritoriji Grada Zaječara. Novom odlukom sahranjivanje umrlih predviđeno je svakog dana osim nedeljom, u dane državnih praznika Republike Srbije, 19. decembra – na dan proslavljanja Svetog Nikole, kao i 21. septembra – na dan proslavljanja crkvene i gradske slave – Male Gospojine.

Kako se navodi u obrazloženju, tokom primene Odluke o upravljanju grobljima i pogrebnim uslugama na teritoriji grada Zaječara, ukazala se potreba za njenom izmenom i to u delu propisivanja načina vršenja službe za sahranjivanje umrlih, u skladu sa dopisom Eparhije Timočke – Crkvene opštine Zaječar iz februara ove godine, u kome se navodi zajednička inicijativa sveštenstva Sabornog hrama u Zaječaru i zaposlenih u JKP „Higijena“ Zaječarda se, ubuduće, ne obavljaju opela i ukop pokojnika nedeljom, u dane državnih praznika Republike Srbije, kao i 21. septembra, na dan proslavljanja crkvene i gradske slave – Male Gospojine i 19. decembra, na dan proslavljanja Svetog Nikole.

Takođe, navodi se da je ova inicijativa od strane sveštenstva i radnika Higijene koji rade na ukopu pokojnika pokrenuta u dogovoru sa preduzećem Venac iz Zaječara koje će obezbediti da pokojnici, u dane kada se sahranjivanje neće obavljati, budu smešteni u kapeli – hladnjači bez dodatnih troškova za porodicu pokojnika.

Odbornik Dr Nenad Ristović postavio je pitanje da li se ova odluka odnosi i na sahranjivanje u zaječarskim selima.

Prema rečima gradonačelnika Boška Ničića, sahranjivanje u selima zavisiće od dogovora meštana i sveštenika u njihovoj parohiji.

„Ne možemo mi donositi odluku za ono što nismo nadležni, a ovo je sada pitanje dogovora ljudi koji imaju tu nesreću da im neko premine i sveštenika u njihovoj parohiji“, rekao je Ničić.

Shodno ovoj odluci, čak 60 dana tokom godine, koliko zbirno ima nedelja i državnih praznika, biće onemogućene sahrane. Tako će građani Zaječara ubuduće „morati da paze i kada umirati“.

3 komentara

  • Svaka čast, veću glupost odbornici na čelu sa gradonačelnik om nisu mogli da izglasaju. Poltroni zaječar ski, ‘ajde da Vam umre neko iz porodice da vidimo kako ćete se ponašati, ili će biti ustupaka

  • a bre ljudi?pa zar ne vidite sta ovaj ludak radi od grada? i vi cutite !!!! sram vas bilo ! sta ce vam sutra deca reci kada odrastu i procitaju ovakve gluposti ! samo se smeskajte i psujte u sebi…sram vas bilo narode !!! dozvoljavate da vas jedan debil vuce za nos dve decenije..i treba !!!

Dodaj komentar