Društvo Kultura

Malkovič oduševio publiku na Romulijani multitimedijalnom predstavom „Paklena komedija – Ispovesti serijskog ubice”

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Carska palata Feliks Romulijana i Grad Zaječar sinoć su ugostili velikog holivudskog glumca, Džona Malkoviča, koji je na ovom istorijskom lokalitetu odigrao multimedijalnu predstavu „Paklena komedija – Ispovesti serijskog ubice”, u pratnji orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra.

„Paklena komedija – ispovest serijskog ubice“ plod je zajedničke ideje reditelja predstave Michale Šturmingera, dirigenta Haselbeka i samog Malkoviča.

Predstava govori o Džeku Untervegeru, austrijskom serijskom ubici, koji je 1976. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer.

Od samog početka, do kraja predstave, Malkovič govori u prvom licu i tako vrlo uverljivo publici prikazuje samu Untervegerovu ličnost.

On u zatvoru otkriva dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ „kupuje“ austrijsku javnost i postaje poznat.

Nakon što je stekao popularnost, za Untervegerovo oslobođenje počinju da agituju pisci, umetnici, čak i političari, i on 1990. biva oslobođen iz zatvora.

Nakon puštanja, on je prigrlio stečenu slavu, njegova autobiografija postala je deo gradiva u austrijskim školama, radio je kao novinar, a njegove pesme čitane su na radiju.

Ipak, stare navike nisu se promenile, Unterveger je iskoristio novonastalu situaciju u kojoj više nije bio predmet nikakvih sumnji i nastavio sa ubistvima.

Pričao je sa policijom pre nego što ga pozovu, čak i razgovarao sa njima o zločinima i „pomagao“ u istrazi.

Tek kasnije, policija je utvrdila da je izvršio ubistvo Blanke Bočkove u Čehoslovačkoj, kao i još sedam u Austriji.

Žrtve su bile davljene sopstvenim brushalterima.

Konačno, Unterveger je ponovo uhapšen 1992. u Majamiju i izručen u Austriju.

Juna 1994. godine biva ponovo osuđen na doživotnu kaznu.

Iste večeri, Unterveger je počinio samoubistvo bešenjem, koristeći isti čvor koji je pronađen na svim zadavljenim žrtvama.

Pre smrti, Unterveger je tvrdio da namerava da podnese žalbu, i stoga, prema austrijskom zakonu, njegova osuđujuća presuda nije se smatrala pravosnažnom nakon njegove smrti, jer nije preispitana i potvrđena od strane suda.

Celu priču sjajno je publici na Romulijani predstavio Malkovič, uz pratnju Bahovih, Betovenovih i Hajdnovih arija koje su dočaravali orkestri i sopranistkinje Čen Riz i Suzan Lanbajn.

Malkovič je od predstavnika lokalnih vlasti Zaječara dobio na poklon sliku inspirisanu Feliks Romulijanom i knjigu koja govori o ovom vrednom lokalitetu.

Ceo spektakl okončan je petominutnim vatrometom uz gromoglasan aplauz oko hiljadu okupljenih.

Dodaj komentar