Politika

KO ĆE ZASTUPATI INTERESE ZAJEČARACA U SRPSKOM PARLAMENTU?

foto: radiomagnum.rs

Veoma je važno da svaka lokalna zajednica ima nekoga ko će zastupati njene interese u parlamentu i parlamentarnim odborima, isticati probleme i tražiti rešenje.

Ko će zastupati interese Zaječaraca u srpskom parlamentu?
Šansu, bar teoretsku, da kroje zakone i u naše ime u Skupštini Srbije govore, ima devet kandidata za poslanike iz Zaječara.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je do sada za predstojeće izbore sedam izbornih lista.
Na do sada proglašenim listama zaječarski kandidati za poslanike nalaze se na 23, 44, 45,… ali i 170. mestu.

Izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore prva je predala SNS, a na ovoj listi jedini kandidat za poslanika iz Zaječara je Vladan Paunović, koji se nalazi na 170. mestu.

Na listi „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka“, na kojoj su pored DS-a, Nova stranka, Pokret za Krajinu, Zajedno za Šumadiju, Zajedno za Srbiju i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, osnivač Pokreta za Krajinu Boško Ničić nalazi se na 23. mestu. Na istoj listi Miloš Stojadinović, predsednik GO Demokratske stranke u Zaječaru, nalazi se na 73. poziciji, dok je 89. Zaječarac Dragan Stamenković(NS).

Doktor Mirko Nikolić je još jedan kandidat za poslanika iz Zaječara. Na listi SPS-JS Nikolić se nalazi na 80. mestu.
Još jedan doktor iz Zaječara kandidat je za narodnog poslanika. Doktor Nenad Ristović na listi koalicije SDS, LDP i LSV nalazi se na 45. poziciji, dok je na listi Srpske radikalne stranke Čedomiru Vranjancu, penzioneru iz Zaječara pripalo 44. mesto.

Izborna lista DSS-Dveri ima dva kandidata za poslanike iz Zaječara. Ivana Đorđević, domaćica iz Zaječara, nalazi se na 137. poziciji, dok 162. mesto na istoj listi zauzima Miloš Veličković, dipl. građevinski inženjer iz Zaječara.

Kako Srbija ima preko 7.5 miliona stanovnika i 250 poslanika u parlamentu, dobar izborni sistem bi trebalo da obezbedi da otprilike 28.000 građana biraju jednog poslanika koji je njima odgovoran, koji je u kontaktu sa njima i razume, odnosno deli njihove lokalne probleme i potrebe. Samo na ovaj način Skupština može da usvaja odluke koje uvažavaju realnost Srbije, pa i Zaječara.

Izvor: radiomagnum.rs

2 komentara

  • Sve politicke gromade . Zajecar je unisten , a uvek je neko bez imeni krivac . Ako ne dodju neki novi , ali stvarno novi ljudi , niti se SRBIJI , niti se Zajecaru pise dobro .

  • Ispod 30-og mesta samo bagra. Opet isto, Boško u Skupštini, a novi kandidati u dnu liste. Zato nam tako i ide.

Dodaj komentar