Politika

Ko će biti novi ministri u Vladi Srbije?

foto: Vlada Srbije/ srbija.gov.rs

Nova Vlada Srbije ubuduće će brojati 25 resora. Među ministrima ima novih lica, dok u Vladi više neće biti Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović i dr.

U odnosu na prethodni saziv, nova Vlada imaće četiri resora više u odnosu na prethodnu.

Predsednica nove Vlade biće Ana Brnabić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu.

U vladu je ušla kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Na toj funkciji, Brnabićeva je pokrenula reforme centralnih državnih službi u Srbiji.

Prva je žena i otvoreno gej osoba na poziciji predsednice Vlade Srbije.

Njen zamenik i ministar spoljnih poslova biće Ivica Dačić. Dačić je obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Ranije, on je bio i premijer Srbije, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za bezbednost i spoljnu politiku.

Potspredsednik Vlade i ministar odbrane biće Miloš Vučević, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada. Vučević je prvi put na to mesto izabran 2012. godine, da bi 2016. godine bio izabran i u drugom uzastopnom mandatu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, a član Srpske napredne stranke je od 2008. godine.

Potpresednik Vlade i novi-stari ministar finansija u novoj Vladi je Siniša Mali.

Na funkciji ministra finansija je od 2018. Od 2014. do 2018. bio je na mestu gradonačelnika Beograda.

Za ministra spoljne i unutrašnje trgovine izabran je Tomislav Momirović, koji tako ostaje u Vladi, pošto je do sada obavljao funkciju ministra rađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Bio je predsednik Upravnog odbora i predsednik Skupštine HORES-a (Udruženje hotelijera i restoratera Republike Srbije), a trenutno je predsednik ovog udruženja.

Rade Basta, predložen je za ministra privrede u budućoj Vladi Srbije. Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, po profesiji je profesor fizičke kulture, bivši policajac i kik-bokser.

Jelena Tanasković nova je ministarka šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede. Do sada je bila državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine biće kao i do sada Irena Vujović. Na to mesto izabrana je 2020. godine, a 2016. godine izabrana je za predsednicu Gradske opštine Savski venac.

Bivši zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić izabran je za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić Obavljao je funkcije odbornika Skupštine Gradske opštine Vračar, Skupštine grada Beograda, gradskog menadžera i zamenika gradonačelnika Beograda.

Nova ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Đedović, dok dosadašnja ministarka Zorana Mihajlović neće biti u novoj Vladi. Đedović je do sada bila na mestu člana IO Komercijalne banke, a pre toga direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

Ministarka pravde ostaje Maja Popović, koja je na to mesto prvi put izabrana 2020. godine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave biće Aleksandar Martinović, dosadašnji poslanik u Narodnoj skupštini. Martinović je 2010. godine izabran je za potpredsednika Srpske radikalne stranke i bio je zamenik šefa poslaničke grupe srpskih radikala u Narodnoj skupštini Republike Srbije izabran na listi Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj. Dve godine kasnije prešao je u Srpsku naprednu stranku.

Za ministra za manjinska prava predložen je Tomislav Žigmanov, lider Demokratskog saveza hrvata u Vojvodini.

Rođen je 1967. u Tavankutu. Osnovnu školu završio je u Tavankutu, a srednju školu u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju, temom „Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike“.

U ministarsku fotelju vraća se Bratislav Gašić, dosadašnji direktor Bezbednosno informativne agencije, koji će biti novi ministar unutrašnjih poslova. Gašić je ranije već bio član Vlade i to kao Ministar odbrane, ali je 2016. godine smenjen pod pritiskom javnosti, zato što je 6. decembra 2015. uputio seksističku uvredu novinarki televizije B92 Zlatiji Labović.

Ministarka za evropske integracije biće Tanja Miščević. Od 2013. do 2019. godine predvodila je pregovarački tim Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, nakon čega je prešla na poziciju zamenice generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju.

Branko Ružić ostaje na čelu Ministarstva prosvete gde je od 2020. godine.

Ostali ministri koji će u novoj Vladi Srbije obavljati tu dužnosti su:

Ministar nauke – Jelena Begović, Dr Danica Grujičić – ministar zdravlja, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Nikola Selaković, ministar za brigu o porodici – Darija Kisić, ministar za turizam i omladinu – Husein Memić, ministar sporta – Zoran Gajić, ministar kulture – Maja Gojković, ministar brige o selu – Milan Krkobabić, ministar informisanja i telekomunikacija – Mihajlo Jovanović, ministar za javna ulaganja – Marko Blagojević, ministri bez portfelja – Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Dodaj komentar