fbpx
Društvo Izdvajamo

Izgradnja nove česme na zaječarskom trgu počinje za nedelju dana (FOTO)

Česma na zaječarskom trgu biće pomerena dvadesetak metara od sadašnje lokacije u pravcu fontane „Majka i dete“. Kao razloge za njeno izmeštanje gradonačelnik Zaječara Boško Ničić navodi propadanje stare česme izgrađene od peščanika, ali i to što će nova česma sada biti povezana na arterski bunar i godišnje će se uštedeti oko 60.000 kubnih metara vode. Na Gradskom trgu nakon pomeranja česme prostor će, kako Ničić navodi, samo privremeno biti izbetoniran, do početka potpune rekonstrukcije gradskog trga koju najavljuje za  2022. godinu.

FOTO: zajecaronline.com

Najstarija česma u Zaječaru, Spomen česma na Trgu Oslobođenja, biće obnovljena, dogovoreno je prilikom potpisivanja Sporazuma o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i Nikos Zois, direktor kompanije HEINEKEN Srbija, u okviru koje posluje pivara u Zaječaru. 

FOTO: zajecaronline.com

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da bi radovi na izgradnji nove česme u blizini fontane „Majka i dete“ trebalo da otpočnu za nedelju dana, a celokupan posao vredan oko 5,6 miliona dinara biće završen do kraja ove građevinske sezone.

FOTO: zajecaronline.com

„Stara česma neće biti sklanjana sa Trga dok nova ne bude izgrađena.

Drago mi je što smo se opredelili, svi zajedno, da konačno ove godine vratimo česmu na mesto gde je zapravo nekada i bila . Samo za godinu dana uštedom na vodi ova investicija će se isplatiti, jer je godišnje kroz česmu na skveru i fontanu u nepovrat odlazilo oko 60.000 kubnih metara vode.

Umesto od peščanika, nova česma biće od mermera i trajaće stotinama godina. Ujedno imamo u planu da uredimo i fontanu „Majka i dete“, da je adaptiramo i adekvatno osvetlimo, tako da će ceo prostor oko česme i fontane izgledati mnogo lepše“, rekao je Ničić.

Tri i po miliona dinara za izgradnju nove česme na Trgu Oslobodjenja obezbedila je kompanija Hajneken, dok će sa preostala 2 miliona učestvovati grad.Prema rečima Nikosa Zoisa, direktora kompanije Hajniken Srbija od izuzetne važnosti je ulaganje u zajednicu i očuvanje tradicije.

FOTO: zajecaronline.com

“ Prosperitet lokalne zajednice važan je kako za društvo u celini, tako i za Zaječarsku pivaru, koja naredne godine slavi 125 godina rada. Ponosni smo što smo ovde i što možemo da ulažemo u nasleđe ovog grada. Želimo da zajedno izgradimo bolji Zaječar i to ne samo za građane koji su sada ovde već i za generacije koje dolaze“., rekao je Zois.

Predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović podsetio je da je Spomen česma na centralnom trgu u Zaječaru prva gradska česma i prva sa koje je potekla voda iz zaječarskog arteskog bunara.

FOTO: zajecaronline.com

„Novoizgrađena česma biće povezana na odližnji arterski bunar, a voda iz česme odlaziće u fontanu „Majka i dete“, tako da će se i tu dosta uštedeti“, rekao je Marjanović.

Rekonstrukcija česme i fontane na Skveru samo su početak kompletne rekonstrukcije čitavog centralnog gradskog Trga, koji je gradonačelnik Ničić najavio za 2022 godinu.

FOTO: zajecaronline.com

Konkurs za idejno rešenje uređenja skvera biće objavljen naredne godine, najavio je Ničić, do kada će prostor na sadašnjem skveru biti samo presvučen asfaltom.

Da li će kasnije on ostati prazan ili će na njenom mestu biti još jedna fontana ili možda neko obeležje grada ostaje da se vidi.

FOTO: zajecaronline.com

Podsećamo, na teritoriji grada Zaječara aktivno je više od 40 javnih arteskih česama, što ga čini jedinstvenim u Evropi i svetu po bogatstvu zdravom pijaćom vodom. Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Zaječarska pivara do sada su obnovili tri istorijske arteske česme u tom gradu.

 

 

4 komentara

  • valjda ove karikature od ljudi nećemo gledati i 2022 godine….naročito ne ovog grobara grada boška ničića..zlo od čoveaka..

  • Bez dozvole republickog zavoda za spomenike potpisuje se ugovor.
    Sta se postiže premeštanjem česme?
    Ko radi novu bušotinu i šta ako ne nađe vodu?
    Koja će sad česma da presuši zbog nove bušotne? ČEŠMAŠI

  • 02.12.2019. Bas gledam kako postavljaju vodovodno crevo. Izgleda da ce opet da je povezu na vodovod. Bitno je da ima dovoljno vode, da mogu pare lepo da se operu.

Dodaj komentar