Društvo Timočka krajina

Rekonstruisane ARTERSKE ČESME U ZAJEČARU zvanično predate građanima na korišćenje: Evo i kako izgledaju… (FOTO)

FOTO: Timok press
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Tri obnovljene arteske česme u Zaječaru „Kraljevica“, „Zelengora“ i česma u naselju „Ključ“ danas su zvanično predate građanima na korišćenje.

Radi se o prve tri česme, od 40 zaječarskih arteskih česama koje su obuhvaćene Projektom rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama koji partnerski realizuju Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Kompanija „Heineken Srbija“.

Kod česme u naselju Kraljevica svečano je obeleženo predstavljanje rekonstruisanih česmi u Zaječaru, a prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković, direktor kompanije „Heineken Srbija“ Viktor Gilhofer, hidrogeolog i član Udruženja „Za česme“ Nikola Šarčević i predsednik Udruženja „Za česme“ Boban Pogarčić.

Obnovom ovih česmi i ovim projektom pokazujemo ovdašnjoj generaciji, ali i onima koji dolaze u budućnosti, da brinemo za prirodni resurs koji imamo.

Predviđeno je da se u narednih par godina rekonstruišu i revitalizuju sve česme u našem gradu“, rekao je Milan Stanković, pomoćnik gardonačelnika Zaječara.

Da zaječarske česme nisu samo česme, već jedno kulturno nasleđe starije od jednog veka podsetio je Viktor Gilhofer, direktor kompanije  „Heineken Srbija“. On je istakao da su one važna mesta na kojima se susrećemo sa svojim komšijama i mesta na kojima možemo popiti najbolju vodu, te zato svi mi moramo doprineti ovoj zajednici ulaganjem u njenu tradiciju i nasleđe.

Pored česme u naselju Kraljevica Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja „Za česme“ istakao je da je pri izvršenoj rekonstrukciji i revitalizaciji  česme dobijena potpuno novu bušotinu u smislu zahvatanja vode filterom i transporta novog izgrađenog cevovoda do mesta isticanja,ali da se došlo i do saznanja koja ukazuju da ispod Zaječara postoje i geotermalne pojave koje vredi u nekoj budućnosti istraživati.

FOTO: Timok press

Prema rečima Bobana Pogarčića, predsednika Udruženja „Za česme“ pomenuto udruženje  već četvrtu godinu bori se za zaštitu tih česama.

“ Imam jednu dobru vest. Osnovni sud u Zaječaru doneo prvu presudu u istoriji srpskog pravosuđa kojom je, zbog presušivanja česama, vlasnik hotela „Srbija TIS“ Toplica Mitrović, osuđen na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno.

Ovim je srpsko pravosuđe poslalo jednu dobru i kvalitetnu poruku svima nama i celoj Srbiji da neće više biti uopšte kompromisa što se tiče zaštite javnih arteskih česama u Zaječaru kao najvećeg prirodnog dobra našeg grada“, rekao je Pogarčić.

FOTO: Timok press

Ovom rekonstrukcijom zaječarske česme, od kojih su neke stare i 100 godina, dobile su potpuno novi izgled, a rekonstrusani su i revitalizovani i arteski bunari iz kojih se česme napajaju čistom i zdravom pijaćom vodom.

Dodaj komentar