Društvo

Inicijativa za spas Zaječarskih bastiona

ekipa

Na pomen reči tvrđava ili bastion većina Zaječaraca pomisliće na Istočnu ili Zapadnu tvrđavu koje se nalaze na Kraljevici – tek mali broj naših sugrađana pomisliće na osam tvrđava koje su u XIX veku izgrađene oko Zaječara sa namerom da štite grad od najezde Turaka i Bugara.
Istorijski izvori ukazuju da je nalog za izgradnju zaječarskih bastiona izdao francuski vojni arhitekta i ministar vojni u vladi Kraljevine Srbije – Ipolit Monden.

Izgradnja tvrđava započetak je šezdesetih godina XIX veka, a završena je 1892., odnosno 1895. godine.

tekst

Na alarmantno stanje u kome se nalaze zapuštene gradske tvrđave prošle godine ukazali su članovi planinarskog društva „Dragan Radosavljević“, koji su realizovali projekat „Bastioni“ u okviru programa „Mladi su zakon“, koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, preko resursnog centra „Timočki omladinski centar“.

Podsećanja radi, zaječarski planinari su raščistili prilaz tvrđavama, omogućivši tako mnogim Zaječarcima da po prvi put prošetaju šančevima tvrđava.

Iako je projekat završen u oktobru 2014. godine, planinari nisu odustali od namere da tvrđavama vrate stari sjaj, te se na popularnom sajtu IndieGogo, koji je specijalizovan za prikupljanje sredstava putem donacija, danas pojavila inicijativa za prikupljanje donacija za spas tvrđava.

Detalje poziva možete pročitati na ovom linku

za spas tvrđava

Pozivamo Vas da podržite planinare u njihovoj inicijativi i pridružite im se u realizaciji ovog hrabrog i plemenitog zadatka spasavanja našeg nacionalnog blaga koje je nepravedno zaboravljeno.

Dodaj komentar