fbpx
Politika

GIK: Saopštenje za javnost o načinu ostvarivanja izbornog prava

gradska uprava

U nedelju 28. marta 2021. godine biće održani izbori za odbornike Skupštine Grada Zaječara, na kojima će moći da glasaju sva lica upisana u Izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za grad Zaječar.

Glasanje će trajati od 7 do 20 časova.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu ili važeću putnu ispravu (pasoš). Ukoliko birač ima nevažeću ličnu kartu ili nevažeću putnu ispravu (pasoš), tom biraču se omogućuje da glasa samo ukoliko kao dokaz o svom identitetu pokaže biračkom odboru nevažeću javnu ispravu sa potvrdom/uverenjem nadležnog organa da je podneo zahtev za izdavanje nove lične karte ili putne isprave (pasoša).

Napominjemo da birači koji su sprečeni da dođu na biračko mesto (iz zdravstvenih razloga, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica), mogu da glasaju ukoliko o tome do 11 časova na dan izbora bude obavešten birački odbor.

Birač sa invaliditetom koji nije u stanju da napiše svojeručno svoje ime i prezime u izvodu iz biračkog spiska, ima mogućnost da se potpiše tako što će na odgovarajuće mesto u izvodu iz biračkog spiska utisnuti pečat koji sadrži podatke o njegovom ličnom identitetu, odnosno pečat sa ugraviranim potpisom (faksimil).

Ako birač sa invaliditetom ne poseduje pečat ili faksimil, ne potpisuje se u izvodu iz biračkog spiska, već to umesto njega čini njegov pomagač, svojim imenom i prezimenom, ako ga je poveo na biračko mesto radi popunjavanja glasačkog listića.

Birač koji nije pismen, umesto potpisa u izvodu može da stavi otisak prsta ili se umesto njega u izvod potpisuje njegov pomagač, svojim imenom i prezimenom, ako ga je poveo na biračko mesto radi popunjavanja glasačkog listića.

Birački odbor je dužan da osobi koja se kreće uz pomoć psa vodiča i ima odgovarajuću ispravu za kretanje uz pomoć psa vodiča omogući slobodan pristup objektu u kojem je biračko mesto i samom biračkom mestu.

Pod odgovarajućom ispravom smatra se dokaz o stečenim znanjima, sposobnostima i veštinama za kretanje sa psom vodičem-za osobu koja se kreće uz pomoć psa vodiča i dokaz o završenoj obuci za psa vodiča.

Novinari su dužni da prilikom snimanja i izveštavanja sa biračkog mesta, predsedniku ili zameniku predsednika biračkog odbora daju na uvid svoju novinarsku legitimaciju.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar