Društvo

Dualno obrazovanje i u Srbiji?

pisanje
foto: radiomagnum.rs

Dualno obrazovanje je u velikoj meri prisutno u Evropi. Ovakav vid predstavlja deo sistema srednjeg obrazovanja u kome se kroz teorijsku nastavu u školi i rad kod poslodavca, stiču u znanja, veštine i sposobnosti.

Cilj dualnog obrazovanje je taj da obim učenja kroz rad kod poslodavca za obrazovne profile u trogodišnjem trajanju iznosi najmanje 50 odsto od ukupnog broja časova obaveznih stručnih predmeta propisanih planom nastave i učenja. Takođe, da obim učenja kroz rad kod poslodavca za obrazovne profile u četvorogodišnjem trajanju iznosi najmanje 45 odsto od ukupnog broja časova obaveznih stručnih predmeta propisanih planom nastave i učenja.

Ukoliko se ovakvo obrazovanje realizuje kao u drugim zemljama, učenici bi stekli radno iskustavo i bili bi finansijski potkrepljeni. Svakako, za početak bi bilo od velikog značaja da ova ideja zaživi.

,,Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradilo je, uz podršku projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“, tri vodiča kroz dualno obrazovanje: Vodič kroz dualno obrazovanje za škole, Vodič kroz dualno obrazovanje za učenike i roditelje i Vodič kroz dualno obrazovanje za kompanije.

Vodiči pružaju važne informacije o dualnom obrazovanju u Srbiji – od pojma dualnog obrazovanja, preko njegovih karakteristika, kao i sličnosti i razlika obrazovnih profila koji se ostvaruju po dualnom modelu realizacije nastave u odnosu na ostale srednje stručne obrazovne profile, do specifičnih informacija o procesu ostvarivanja dualnog obrazovanja za svaku ciljnu grupu. U tom smislu vodiči pružaju informacije relevantne za upis učenika, raspoređivanje učenika za učenje kroz rad, prijavljivanje kompanija za proveru ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, uključivanje škola u dualno obrazovanje, potpisivanje ugovora, sprovođenje učenja kroz rad u kompanijama, saradnju između škola i kompanija, do završetka dualnog obrazovanja, zapošljavanja učenika ili nastavka školovanja“, objavilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zakon o dualnom obrazovanju možete pronaći na sledećem linku.

Dodaj komentar