fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 14. septembra

Na dan 14. septembra, dogodilo se:

1219 – Proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve koju je izdejstvovao Sava Nemanjić.

1321 – Umro je Dante Aligijeri, najveći italijanski pesnik. Njegova „Božanstvena komedija“ smatra se jednim od najznačajnijih dela u svetskoj književnosti.

1812 – Francuske trupe pod Napoleonom Bonapartom ušle su u Moskvu.

FOTO: Pixabay.com

1829 – Potpisan je Jedrenski mirovni ugovor kojim je okončan rusko-turski rat.

1852 – Rođen je srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma, učitelj P.P.Njegoša.

1860 – U Beogradu je umro srpski knez Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka.

1927 – Isidora Dankan, slavna američka igračica, koja se smatra začetnikom modernog baleta, umrla je u Nici kada se ešarpa koju je imala oko vrata zaplela u točkove otvorenog automobila kojim je upravljala.

1930 – Nacional-socijalistička partija Adolfa Hitlera postala je druga partija po veličini u nemačkom parlamentu.

1939 – Helikopter „VS-300“ ruskog konstruktora Igora Ivanoviča Sikorskog, koji je emigrirao u SAD, izveo je prvi uspešan let.

1959 – Sovjetska „Luna 2“ je bila prvi vasionski brod koji se spustio na Mesec.

FOTO: Pixabay.com

1992 – Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o povećanju broja i proširenju mandata međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini (Unprofor).

1996 – U Bosni su održani prvi opšti izbori posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu u decembru 1995. Pobedile su tri nacionalne stranke, Srba, Hrvata i Muslimana, čiji su ih lideri predvodili i tokom troipogodišnjeg oružanog sukoba.

2007 – Masovnim povlačenjem uloga iz male britanske banke „Northern Rock“ što je bio prvi takav slučaj u toj zemlji za 150 godina, počela je velika svetska finansijska kriza koja je trajala godinama.

2009 – Holivudski glumac Patrik Svejzi poznat po ulogama u filmovima „Prljavi ples“ i „Duh“, preminuo je u 57. godini života.

Dodaj komentar