Društvo

Dačić raspisao lokalne izbore za 3. april

foto: screenshot/www.parlament.gov.rs/

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore u Srbiji za 3. april.

On je u holu Skupštine potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština.

U skladu sa zakonom raspisao sam izbore za odbnornike gradova i opština gde se održavaju izbori – gradova Bora, Beograda i Skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, rekao je.

Poželeo je svim uspešnu kampanju i da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi, kazao je.

Naveo je da će uskoro uslediti i odluka presednika Srbije o raspuštanju parlamenta zbog raspisivanja parlamentarnih izbora. Isto tako, naveo je da će početkom marta, na 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, raspisati i predsedničke izbore za 3. april.

Dačić je rekao da je Narodna skupština u ovom sazivu razmatrala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, „od čega samo 24 po hitnom postupku“. Održano je 67 sednica skupštine, u ovom periodu, a za godinu i po dana zasedala je 136 dana, izneo je Dačić neke podatke o radu parlamenta na čijem je čelu bio.

Dodao je da je Skupština donela ustavni zakon o promeni Ustava. „Ovaj saziv skupštine je prvi u istoriji koji je sam sebe razvlastio od ovlašćenja da bira predstavnike sudske vlasti, po novom Ustavu – neće se više sudije i tužioci birati ovde u parlamentu. To je jedan veliki i demokratski iskorak“, rekao je Dačić dodajući da je to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa.

Istakao je to da su postignuti veliki rezultati u međustranačkom dijalogu, konstatujući da će naredni izbori biti u potpuno drugačijoj atmosferi nego raniji.

Parlamentarne izbore će raspisati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to, kako saznajemo, u 18h.

izvor: n1info.com

Dodaj komentar