Društvo

Četvrta mirna šetnja u Zaječaru protiv nasilja, vređanja i ponižavanja građana (FOTO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Mirnom šetnjom protiv nasilja, vređanja i ponižavanja građani Zaječara po četvrti put iskazali su svoje nezadovoljstvo i uzeli učešće u protestu „1 od 5 miliona“.

Sa Trga Nikole Pašića ovog petka okupljenim građanima obratio se Žika Branković, planinar, sportista nacionalnog ranga, i dugogodišnji borac protiv korupcije.

„Autokrata, predsednik Aleksandar Vučić je akumulirao zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je protivno ulozi koju prema ustavu ima kao predsednik.

Posledice ovakve koncentracije moći u rukama jednog čoveka, ozbiljno ugrožava sve demokratske vrednosti svakog društva pa i našeg.

Mi tonemo u glib, oni su sve bogatiji i bezkrupolozniji, uništavaju rečne tokove, život riba i negativno utiču na šume i zemljište, devastiraju ceo ekosistem  gradnjom MHE, dok na Dedinju, Kopaoniku grade svoje nelegalne dvorce a Srbiji dižu spomenik!

Srbiju ne mogu spasiti oni sa kupljenim diplomama, oni koji žive i hrane se ružišastim televizijama… već mladi ljudi koji vole svoju zemlju, hoće da grade i rade, koji imaju i vole svoju decu, koji će poštovati sve gradjane Srbije.

Samo to je garant da nece krenuti stranputicom!“, poručio je Branković okupljenim zaječarcima.

Sa Trga Nikole Pašića prisutnima se obratio i Vladimir Petković, muzičar, novinar i društveni aktivista.

„ Da li ste verovali da se napad na nekog u sred bela dana mogao dogoditi u našem gradu samo zbog bedža? Nisam ni ja!

Ali gospodo, mi ne samo da nećemo skidati bedževe, već ćemo staviti još koji!“, poručio je Petković.

On se osvrnuo i na najstrašnije komentare pojedinih građana na društvenim mrežama nakon što je verbalno napadnut na ulici.

„Komentari kao što su: Treba češće da vas biju, pa pitanje: gde su ti rane junače; ako ti je kad hoćes da rušiš našeg najboljeg predsednika Vučića; nije mu ništa video sam ga malopre u gradu su najstrašniji, jer se njima podgreva i ovako pregrejana situacija.

Zato vam poručujem da podignete roletne ili izađete na ulicu, jer ćete jedino tako da imate pravu sliku!“, poručio je Petković.

Nakon obraćanja govornika sa Trga Nikole Pašića nešto posle 18 sati građani su u mirnu protesnu šetnju krenuli duž Dositejeve ulice, pa su putem Kumanovske i ulice Timočke Bune  stigli do ulice Obilićev venac i kuće nekadašnjeg predsednika Skupštine grada zaječara Saše Mirkovića.

Tokom protestne šetnje građani su uručili dva otvorena pisma, onima koje smatraju najodgovornijima za uništavanje grada i stanje u kojem se trenutno nalazi Zaječar.

Jedno je namenjeno Bošku Ničiću, a drugo Saši Mirkoviću.

Na putu ka Gradskoj upravi učesnici protesta su se na kratko zaustavili kod nekadašnje Radio – televizije Zaječar, gde je publicista Srđan Tomić, položio cveće u spomen ove, kako su učesnici protesta istakli, upokojene ustanove.

Šetnja je nastavljena duž jedne od glavnih saobraćajnica, ulici Ljube Nešića, a građani su šetnju završili ispred zgrade Gradske uprave Zaječar, gde je gradonačelniku Zaječara otvoreno pismo ostavljeno na ulaznim vratima Gradske uprave.

Organizatori protesta sve građane Zaječara pozvali su da i sledećeg petka, 15. februara probude meštane zaječarskog naselja Kotlujevac.

I ovaj protest prošao je bez incidenata.

Dodaj komentar