fbpx
Politika

ČEKAJUĆI GODOA: Hoće li i u Zaječaru zavladati „LIDL“ manija?!

FOTO: Živojin Zdravković

„LIDL“ manija koja je ovog jutra zavladala u brojnim gradovima širom Srbije, zaobišla je Zaječar, iako je grad na Timoku bio možda jedan od prvih u kojima je dolazak ove „nemačke“ kompanije najavljen pre više od dve godine.

Još 25. septembra 2016. godine tadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović  nakon polaganja kamena temeljca za novu autobusku stanicu u Zaječaru najavio i dolazak Lidla u Zaječar.

foto: Živojin Zdravković

A početak izgradnje ovog diskonta još uvek nije ni na vidiku.

Od kako je deo pogona fabrike „Arsenije Spasić“ još početkom februara ove godine srušen kako bi na pomenutom mestu otpočela izgradnja diskonta „LIDL“ ništa se nije pomerilo sa mrtve tačke.

FOTO: Živojin Zdravković

Parcela u Čupićevoj zarasla je u korov, a očajni građani sve manje veruju u to da će i u Zaječaru biti otvoren pomenuti market, s obzirom da je upravo jutros njihov diskont otvoren na svega 20 km od našeg grada.

FOTO: Ist media

Međutim, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dalje tvrdi da kompanija „Lidl“ ima plan da svoj diskont izgradi u Zaječaru do kraja proleća ili početkom leta naredne godine, a na parceli u Čupićevoj ulici će prema njegovim rečima biti otvoren i Retail Park.

On je objasnio da kompanija Lidl ima svoj plan, kada će u kojim gradovima otvarati objekte, a da je grad Zaječar učinio sve, kako bi obezbedio uslove za dovođenje investitora, u ovom slučaju Lidla.

Tu će kako ističe Ničić, uskoro raditi više radnika nego što je radilo u fabrici „Arsenije Spasić“.

„Upravo se otvara 11 ili ne znam ni ja koliko objekata Lidl-a u Srbiji, pa se proziva kako u Zaječaru još nema ništa. Taj posao je posao privatnika, niti smo mi prodali, niti je ova vlast zatvorila fabriku „Arsenije Spasić“ u kojoj je radilo oko 1.000 ljudi, prema mišljenju nekih. To prvo nije tako, maksimalan broj zaposlenih u toj fabrici bio je 350. Možete to i da proverite, postoje monografije.

Agencija za privatizaciju, i mislim da kasnije Agencija za stečaj, su prodale fabriku „Arsenije Spasić“, nekoj firmi ili „xx“ licu, koja je taj prostor podelila na dve parcele.

Jedan deo je prodat Lidlu, a drugi deo Ritejl parku.

Kao grad pomogli smo maksimalno da se sve dozvole i saglasnosti dobiju. Znamo da  Lidl počinje da gradi, kao i Ritejl park, ne hvalimo se time jer nema potrebe da to radimo.

Mi smo naš deo posla izvanredno odradili, a znam da će i ove ozbiljne firme svoj deo posla uraditi. One imaju plan izgradnje“, istakao je Ničić na konferenciji za novinare.

capital.ba

Prema njegovim rečima Borski Lidl sagrađen je još pre godinu i nešto dana, i čekao se dan kada će narednih 11 ili već koliko objekata da se otvori.

“ Koliko znam, do kraja proleća ili početkom leta iduće godine, otvoriće se svi ostali Lidl objekti, jer im treba nekoliko meseci da to sagrade, a među njima je i Lidl u Zaječaru, zajedno sa Ritejl parkom, ili Capitol firma koja je to uzela.

Po mojim informacijama, radiće više radnika  nego što je radilo u firmi „Arsenije Spasić“.

Nijednog trenutka datume i rokove, ni Boško Ničić, a ni Gradska uprava nisu davali jer to ne zavisi od nas, to je privatna investicija. Ono što zavisi od nas je da privatnicima, investitorima, stvorimo uslove, kad dođu ovde da ih dočekamo, da im pokažemo, da im kažemo, da bezbedimo u vladi Republike Srbije stranim investitorima što veće i bolje subvencije da bi došli da otvaraju ovde radna mesta.

Niti gradimo autobuske stanice, niti gradimo trgovinske parkove, niti ćemo graditi fabrike.

Niti ćemo se mnogo time hvaliti, jer je naše da stvaramo uslove, da ljude ubedimo da dođu, i da rade u ovom gradu“, naglasio je Ničić.

O tome da LIDL zasigurno neće biti otvoren u Zaječaru tokom 2018. godine izveštavali smo još u februaru u tekstu POKOJNA INDUSTRIJA: Gde (ne)stade „Arsenije Spasić“?! (FOTO) (VIDEO),o čemu svedoči i dokument dobijen od predstavnika pomenute kompanije u kome jasno piše da LIDL u Zaječaru neće biti izgrađen u ovoj godini.

Tako za sada ostaje samo obećanje gradonačelnika da „LIDL“ dolazi, a nama ostaje da čekamo i čekamo – kao u romanu „Čekajući Godoa“…

1 komentar

Dodaj komentar