fbpx
Politika

BRANISLAV LEČIĆ: Važno je da se svi trgnemo i da shvatimo da je sudbina koju rešavamo u našim rukama (VIDEO)

U okviru priprema za predstojeću predizbornu kampanju, potpredsednik Demokratske stranke, Branislav Lečić boravio je u sredu u Zaječaru.

Tom prilikom, Lečić se u ekskluzivnom razgovoru sa ekipom portala Zaječar Online osvrnuo na opštu političku situaciju u zemlji.

lecic-branislav

Proslavljeni glumac proteklog vikenda pružio je podršku Saši Jankoviću na njegovom prvom predizbornom skupu koji je održan u Beogradu.

“Vrlo lepe utiske nosim sa skupa. Ja lično mislim da se radi o ključnom trenutku za srpsku politiku jer je period predpolitičkog uređenja sada već na izmaku i bilo bi dobro da stavimo tačku na taj period i da se lideri i političke partije ne ponašaju više kao da su naslednici bivše komunističke partije. Uloga predsednika države treba da predstavlja brigu o državi i da predsednik države bude taj faktor sigurnosti koji obezbeđuje slobodu medija i jasnog političkog izražavanja. Mi moramo najzad da posle ovog predpolitičkog doba uspostavimo političko doba i stabilnu demokratiju u kojoj se pravila poštuju. Ulogu takvog velikog vojnika i ratnika treba da obavlja upravo predsednik države i zato su ovi izbori jako važni. Saša Janković, koga smo mi kao Demokratska stranka podržali, ima tu ulogu”, istakao je na početku razgovora Branislav Lečić.

Ovih dana pokret “Dosta je bilo” pokrenuo je inicijativu da opozicija na predstojećim izborima treba da izađe sa jednim zajedničkim kandidatom. Kako kažu u pokretu, jedino je tako pobeda zagarantovana.

A evo kako Branislav Lečić komentariše pomenutu inicijativu:

“To bi bilo idealno. “Dosta je bilo” kao pokret ne bi trebao toliko da se premišlja. Ja lično mislim da bi u ovom slučaju morao da podrži vrlo jasne kandidate. Nama je potreban predsednik koji će uspostaviti sistem, a to je upravo Saša Janković. On je 10 godina dokazao sebe. To nam treba, da neko izgradi sistem u kome ćemo svi pred zakonom biti jednaki i u kome će se zaista zaštititi Ustav i pravo na sopstveno mišljenje”.

Na pitanje kako danas vidi Srbiju, Lečić je istakao da je ona u velikom problemu.

“Od 5. oktobra kada su nastale prve demokratske promene stalno svi govore o tome da priča nije završena. 6. oktobra nije bilo iz poznatih razloga i to suviše dugo traje. Zato sam se i ja aktivirao sa ambicijom da se taj 6. oktobar desi. Da definitvno ustoličimo demokratski sistem. Svi moramo da se uključimo da najzad dođe do promene koja će ustoličiti stabilnu demokratiju. Za 6. oktobar ne treba mnogo, samo naš angažman, da izađemo na glasanje i da ovi predsednički izbori budu kraj jednog perioda i početak potpuno novog gde ćemo svi imati podjednake šanse”, kaže Lečić.

Potpredsednika Demokratske stranke pitali smo kako, kao bivši ministar kulture, komentariše trenutnu medijsku sliku u Srbiji.

“Ono što se dešava u medijima je poražavajuće. Svi mediji su u opštoj pomami da zadovolje vođu, da mu se što više dodvore jer su ucenjeni. Cirkus koji se pravi na nivou vesti je jeftin, kao i kič kultura koja se projektuje. Ako jedan Narodni muzej nije otvoren, ako nemamo uvid u njega, ako nemamo Muzej savremene umetnosti, kao i institucije koje se od opšteg kulturološkog značaja to znači da nam je jedini muzej i moderna priča ono što vidimo sa ekrana. A sa ekrana vidimo treš, kič kulturu i najniži ukus. To poniženje duha rađa bekstvom odavde, jer mladi, koji znaju da to nije dobro, žele da pobegnu, dok se drugi deo zatvara u svoj mali svet, ne brinući o celini. Zato pozivam sve mlade ljude koji su se ostvarili, doktore, profesore, glumce, pisce, seljake na njivi i sve radne ljude koji žele da ovo bude njihova zemlja da se aktiviraju, da se probude i da shvate da niko neće umesto njih to uraditi. Važno je da se svi trgnemo i da shvatimo da je sudbina koju rešavamo u našim rukama”, objašnjava Lečić.

Na kraju razgovora, proslavljenog glumca pitali smo i šta je to što bi poručio Zaječarcima.

“Obzirom da imate izbore uskoro, poručio bih Zaječarcima da budu pametni i da shvate da su u ovom trenutku demokrate, bar što se Zaječara tiče, treća opcija, ali ta opcija možda ima i najveće šanse. Jer ove dve postojeće, jedna Vučićeva, druga Ničićeva, Zaječarci su prošli. Treba da biraju opciju, koja je pod pokroviteljstvom i u smeru građanske opcije i Saše Jankovića kao našeg kandidata i da to Zaječarci na izborima afirmišu. Jer na taj način Demokratska stranka može apsolutno da povrati svoju ulogu u društvu, a to je da se bori za stabilnu demokratiju i da bude misionar suštinske društvene promene koja je Srbiji već odavno neophodna”, poručio je Branislav Lečić, potpredsednik Demokratske stranke.

Pogledajte ceo intervju sa Branislavom Lečićem:

Dodaj komentar