fbpx
Srbija

BIRN: Hitno da prestanu napadi na našeg urednika Georgieva

Georgiev označen kao "strani plaćenik", "Izdajnik" i saradnik albanskih i kosovskih političara; foto: Južne Vesti

Nakon što su obelodanili zajedničku fotografiju brata predsednika Srbije Andreja Vučića i biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota – počela je kampanja i otvorene pretnje glavnom uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu iz čije redakcije pozivaju nadležne da zbog toga hitno reaguju.

BIRN poziva sve nadležne, a posebno MUP i tužilaštvo da reaguju zbog novih napada na Georgieva koji su usledili dva dana posle objavljivanja fotografije mlađeg Vučića i Veselinovića.

Na Tviteru je objavljen snimak u kome su zlonamerno montirane izjave i od sinoć je dostupan na ovoj društvenoj mreži, ističu u BIRN-u, a u videu je Georgiev označen kao “strani plaćenik”, “Izdajnik” i saradnik albanskih i kosovskih političara.

Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim “unosnim poslovima BIRN-a” za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a – ističu u saopštenju.

Melodija koja prati video su sirene za uzbunu koje su se koristile tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Video je već izazvao komentare koji sadrže niz uvreda i pretnji, a samo su pojedini uklonjeni.

BIRN-u ističu da je ovo još jedan primer u kome se umesto rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija – napadaju novinari i urednici medija koji ih objavljuju.

Širenjem laži i dezinformacija stvara se pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti – napominju u BIRN-u.

Upozoravaju javnost i nadležne institucije da su od 2014. godine neprestano pod pritiskom prorežimskih tabloida i SNS partijskih botova na društvenim mrežama, kao i da su napadi na Georgieva i BIRN mnogo puta prijavljivali nadležnima koji su ostali nemi.

Na kraju podsećaju kolege i javnost da je pre 20 godina, kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, ubijen Slavko Ćuruvija i da je tome prethodila medijska hajka i atmosfera straha koja je aktuelna i danas. Posebno zabrinjava i što je uoči ubistva Olivera Ivanovića korišćena ista matrica i da je i tada objavljen sporni video, a slično se sada vodi kampanja i protiv Rade Trajković.

Dodaj komentar